Plánujete stavbu terasy? Poradíme vám s důležitými detaily

 Dům 
04. ledna 2018 07:08 / Marcela Plachá
  0
📷
5 fotografií v galerii
Terasa vám může sloužit po celý rok Shutterstock
Terasa je především v teplejších měsících druhým domovem mnoha rodin. Připravte si váš relaxační příbytek tak, abyste se v něm cítili co nejlépe.

Na terasách snídáme, obědváme i večeříme. Pořádáme na nich oslavy, grilování, setkání, relaxujeme, čteme knihy, posloucháme hudbu nebo si hrajeme s dětmi. Kromě základní stavební a technické přípravy si zkuste představit všechny činnosti, které byste chtěli na terase dělat. Až poté se pusťte do přesného plánování.

Správná velikost je důležitá

Ideální velikost terasy by měla být k proporci velikosti zahrady. Je dobré si promyslet, kolik lidí se bude na terase scházet a jestli ji budou využívat děti.

Terasa se může táhnout kolem celého domu nebo jen tvořit menší prostor před dveřmi do zahrady. Terasu ale neplánujte užší než 2 metry. Pokud tam budete chtít dát stůl a židle, už se na ní moc nepohnete.

Zástěnu oceníte kvůli sousedům i větru

Zástěnu je vhodné vytvořit podle toho, kam bude terasa směřovat. Zajistíte si tak soukromí, tedy především v případě, že máte sousedy. Na zástěnu je třeba myslet i kvůli větru, který by vám mohl pobyt na terase znepříjemňovat. Zástěna může vzniknout z popínavých rostlin, jehličnanů, může to být i stahovací plátěná roleta. Proti větru se často používá sklo, které vám oproti rostlinné zástěně neubere světlo.

Záleží na každém majiteli, jestli raději preferuje stín a zastíní terasu shora, kolem obvodu vysadí rostliny, rozmístí květináče a vytvoří tak příjemný chládek k odpočinku. Pro milovníky slunce je lépe nechat dopadat slunce shora, kdy bude sice dlažba sálat horkem, ale tento nedostatek pomůže vyvážit vhodně umístěné jezírko.

Venkovní posezení s přáteli má své kouzlo

Terasa často slouží jako místo k setkávání a tedy i ke stolování, proto je vhodné zvolit co nejkratší přístup z kuchyně.

Pokud je vaše zahrada umístěna severně, je lepší vystavět terasu kousek od domu, aby se na ni dostalo alespoň trochu slunečních paprsků.

Na malých terasách vyřešte posezení vestavěnými sedadly nebo lavicemi, které vám ušetří prostor. Při delším sezení ocení vaši hosté vyšší opěrky za zády. O tom, jak si prodloužit sezonu na terase, jsme psali zde.

Děti využijí terasu ke svým hrám

Máte-li malé děti, je vhodnější mít terasu ve výšce úrovně trávníku. Předejdete tak pádu dětí při jízdě na odrážedlech. Jestli se výškovému rozdílu nevyhnete, promyslete bezpečnostní zábrany, které mohou být mobilní a můžete je časem odstranit. Často postačí i velké květináče. Zde asi většinu rodičů napadne, že květináč musí být stabilní se širokým dnem, aby jej děti na sebe nepřevrhly.

U malých zahrad, kde musíte kromě terasy vtěsnat např. sušák na prádlo či popelnici, myslete na to, jak tyto prvky co nejlépe oddělíte od posezení. Řešením jsou dřevěné či kamenné ohrady nebo obrostlé přepážky.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47