Nezapomínejte na zahradu ani v zimě. Na co se zaměřit v lednu

 Zahrada 
10. ledna 2018 18:00 / Marcela Plachá
  0
📷
5 fotografií v galerii
Pohled na upravenou zahradu vám zvedne náladu i v zimě Shutterstock
I když se zdá, že zahrada spí, vy zahálet nemusíte. Práce na zahradě je i v lednu. Podívejte se, co jste nestihli dokončit v loňském roce nebo naopak začněte s plány, které na vaší zahradě hodláte realizovat. A samozřejmě neuškodí ani průběžná kontrola a údržba.

Práce na zahradě se najde za každého období. Je daleko příjemnější, když se podíváte na vaši zahradu a vše je uklizeno na svém místě. Pohled z okna na rozházené konve, nářadí, vyhnuté tyčky v záhonech nebo rozmotané zahradní hadice vám náladu rozhodně nezvedne. Máte-li chuť se trochu protáhnout, nic vám nebrání začít s úklidem zahrady nebo i se zahradními pracemi. Vždy je třeba se řídit počasím v daný den a podle toho si plán práce uzpůsobit.

Krmte ptáčky a prořezávejte stromy

Pokud máte na zahradě ptačí krmítko, nezapomeňte do něj občas i něco nasypat. Ptáci vám po zimě za vaši péči poděkují. Na oplátku budou pravidelně odstraňovat ze zahrady hmyzí škůdce.

Při teplotě kolem nuly, můžete začít s prořezem ovocných stromů. Nejdříve začněte u drobného ovoce a pokračujte u přehuštěných jádrovin. Zbavte strom starých odumřelých větví a poté se pusťte do prořezu živých větví. Řezné plochy ošetřete štěpařským voskem. Můžete se pustit i do nařezání zdravých roubů jádrovin a peckovin nebo řízků drobného ovoce pro zakořenění na jaře. Pokud máte drtič větví, využijete vzniklou drť místo posypové kůry do okrasných záhonů, přebytky pak ke zkompostování. U stromků také zkontrolujte, zda není poškozené krytí proti okusu zvěří.

Nezapomeňte na zalévání. V suchém období, kdy není ani sníh a nemrzne, je potřeba dodat stromkům a keřům vláhu. Někdy to vypadá, že stromky vymrzly, ale mohlo to být i tím, že neměly dostatek vláhy a uschly. O zalévání zahrady v zimě jsme psali zde.

Jezírka nenechte zamrznout

V mrazivých dnech nezapomeňte na kontrolu jezírka s rybami nebo rostlinami. Zajistěte, aby úplně nezamrzlo. Průběžně prorážejte led. Na hladinu můžete dát starý gumový míč nebo mírně zatíženou pet láhev. Vítr bude s předměty na vodě pohybovat a při mírnějších mrazech se ledový škraloup bude narušovat. Při silném mrznutí je nutné pokračovat v klasickém prorážení ledu.

Výsev a rytí záhonů

Pokud máte zasazenu růžičkovou kapustu či kadeřávek, bude na vás průběžná sklizeň pravděpodobně čekat i v lednu. Pokud nemrzne, můžete se pustit do rytí záhonů. Doma za oknem si můžete klidně vysít řeřichu nebo přirychlit pažitku či cibulku.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Celulitida trápí ženy bez ohledu na věk i postavu. Tělu je potřeba dodávat živiny, které jsou účinné...

Tech

8 mýtů o hybridech, které vám brání vytěžit z tohoto pohonu maximum