Vyhněte se největším chybám při zařizování ložnice

 Dům 
22. ledna 2018 17:02 / Marie Popelková
  0
📷
3 fotografie v galerii
Ložnice by měla být pohodlná a funkční zároveň Shutterstock
Protože v ložnici zpravidla netrávíme tolik času, ani není na očích našim hostům, občas ji zanedbáváme, zatímco rekonstruujeme naše kuchyně, koupelny a obývací pokoje. I kdybychom ale v ložnici opravdu jen přespávali, i tak v ní strávíme třetinu života.

Zde je několik tipů, jak zvýšit její funkčnost. Opravdu moc nezáleží na tom, jaký noční stolek zvolíte. Ke stejnému účelu může klidně sloužit i židle. Důležité ale je zvolit jeho správnou výšku a velikost. Aby se vám na stolek dobře odkládaly věci, měl by být zhruba ve stejné výšce jako povrch vaší matrace. Pokud ho máte příliš nízko, bude se vám na něm uprostřed noci špatně hledat sklence s vodou. Je to velmi malá změna, ale rozdílu si všimnete.

Netrapte svoje oči

Ujistěte se, že vaše ložnice má vícero možností z hlediska intenzity světla. Dobré je mít silnější světlo, pokud například potřebujete před spaním dodělat nějakou práci a zároveň nějaké tlumené, když už chcete odpočívat třeba u sledování filmu.

Zkuste se zamyslet, jakým způsobem ložnici používáte, a podle toho přizpůsobte i osvětlení. Pokud si například každý večer čtete, potřebujete kvalitní lampu, ideálně takovou, kterou můžete zhasnout, aniž byste vstávali z postele. Když si pořídíte takovou, jejíž intenzita světla se dá regulovat, získáte dva v jednom.

Někdy je funkce důležitější než estetická stránka

Malé koberečky nebo rohožky nemusí mít pouze dekorativní funkci. Je například neefektivní, jestli je máte umístěné na konci postele a každé ráno musíte šlapat na studenou podlahu. Tahle malá úprava vám zabere jen chvilku, ale může alespoň o trochu zpříjemnit vaše ranní vstávání.

Pro kvalitu spánku je dobré neskladovat elektroniku u postele. Přesto ale spousta lidí se svým mobilním telefonem prakticky spává nebo jej používá jako budík. Pokud nemáte místo na noční stolek, pořiďte si aspoň poličku, na kterou budete telefon odkládat.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47