Horké dny lákají k přílišné zálivce. Jak zalévat, abyste pokojovkám neškodili

 Ostatní 
08. srpna 2020 11:35 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Každý extrém je špatný Depositphotos
Zdá se vám, že rostliny ve vaší domácnosti chřadnou, mění barvu a dokonce i tvar? Pak jste zřejmě udělali jednu ze dvou nejčastějších chyb, které jsou pro období léta typické a které se takto projevují. Buď vám rostlina usychá, anebo jste ji zalévali natolik, že umírá z přemokření.

Ani v létě totiž není dobré rostlinám dávat příliš mnoho vody, jelikož jí můžete významně uškodit.

Stejné symptomy, různé příčiny

Ať už se jedná o nedostatečnou či nadměrnou zálivku, symptomy bývají u rostlin stejné. Prvním znamením je, že se pokojovce zkroutí listy. Avšak až teprve ve chvíli, kdy sáhnete do zeminy, zjistíte, co je skutečnou příčinou, proč se jí nedaří dobře. Pokud je hlína suchá, samozřejmě dopřejte rostlině zálivku. Pokud je naopak zemina mokrá, pusťte se do záchranné akce.

Začněte odsávat

Pokud zjistíte, že jste rostlině dopřáli až příliš mnoho zálivky, vytáhněte ji opatrně i se substrátem z květináče. Poté jej lehce oklepejte a kořeny rostliny zabalte do několika vrstev savého papíru. Využít můžete například kuchyňské utěrky. Dalším krokem je umístění rostliny na teplé místo, což v tomto období nebude až tak velký problém. Jen si dejte pozor, aby na ni nepražilo slunce.

Zničte zárodky plísní

Jak bude rostlina vysychat, bude papír nasávat přebytečnou vlhkost, proto jej pravidelně měňte, a to až do chvíle, kdy zjistíte, že už nevlhne. V tu chvíli nastává čas opětovného zasazení rostliny do květináče. Ten před umístěním pokojovky důkladně vymyjte, aby v něm nezůstaly zárodky plísní, a rostlinu do něj zasaďte. Nezapomeňte dbát na pravidelnou, ale mírnou zálivku. A pokud si nejste zcela jisti, zda rostlině nedopřáváte až příliš mnoho vody, zkuste tentokrát pro její růst zvolit samozavlažovací truhlík nebo květináč.

Nežádoucí hosté

Přelívání květin však není problém jen proto, že vám začnou brzy skomírat, ale také z toho důvodu, že kořeny, které v příliš vysoké zálivce začnou logicky brzy uhnívat, také do vašeho obydlí lákají mnohé nezvané hosty. Jedněmi z nejčastějších jsou proklínané octomilky, pro které jsou zahnívající kořeny doslova rájem.

Právě přítomnost octomilek v bytě může být signálem, že některá z vašich kytek je dlouhodobě přemokřená. Je to přesně to prostředí, ve kterém se z několika málo jedinců dokáží octomilky rozmnožit na celé hejno a velmi obtížně se jich poté zbavujete. Několik účinných rad si můžete přečíst v našem článku zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve