Modelínu pro děti zvládnete lehce vyrobit doma sami

 Dílna 
31. ledna 2018 16:25 / Jan Novák
  0
📷
4 fotografie v galerii
Plastelína patří k nejoblíbenějším dětským hračkám Internet
Modelína je úžasná věc, která děti baví dlouhé hodiny. Spotřebují jí ale velké množství, což není zrovna levná záležitost. Zkuste ji proto dětem vyrobit sami s pomocí surovin, které máte doma běžně.

Na půl kila modelíny budete potřebovat:

  • 300 mililitrů vody
  • 150 gramů hladké nebo polohrubé mouky
  • 75 gramů soli
  • 2 lžíce octa
  • 1 lžíci oleje
  • potravinářské barvivo
  • přidat můžete i vonné esence

Postup:

Ve vodě si rozmíchejte potravinářské barvivo, ocet a olej. Do teflonové pánve nebo teflonového hrnce dejte mouku se solí a zalijte vodou, ve které jste rozmíchali ostatní suroviny. Teflon je opravdu důležitý, protože v normálním hrnci se hmota chytá na stěny.

Můžete ještě kápnout vonné esence, hmota pak příjemně voní. Vařte na středním plameni a stále míchejte. Po asi dvou minutách se hmota začne lepit k sobě. Nepřestávejte míchat, dělejte to tak dlouho, jak to jen půjde.

Ke konci vám vznikne velká koule, kterou téměř nepůjde manipulovat, ale snažte se ji stále otáčet v pánvi a prohřívat. Je nutné, aby se mouka dobře propařila, hmota poté nebude lepit.

Vypněte plamen a nechejte hmotu v nádobě vychladnout. Poté ji promněte a dejte buď rovnou dětem na hraní nebo do plastové nádoby s víkem do chladu.

Jak domácí modelínu uchovat čerstvou?

Pokud si dítě s modelínou zrovna nehraje, je dobré dávat hmotu do ledničky, déle pak vydrží. V lednici ji můžete uchovat i déle než měsíc a stále bude jako nová.

Nádobí použité na výrobu modelíny můžete i nadále používat po omytí k přípravě jídel. Na výrobu modelíny totiž není použito nic, co by se běžně v kuchyni nepoužívalo. Hmota je slaná a kyselá, dětem většinou nechutná. Ale i když ji ochutnají, nic špatného jim nehrozí.

Navíc ani příliš nevysušuje ruce, i když obsahuje celkem velké množství soli. Na omak je modelína opravdu velice příjemná.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47