Vánoce se pomalu blíží. Vyrobte voňavá mýdla jako originální dárek pro své blízké

 Dílna 
13. listopadu 2019 13:34 / Eva Vogelová
  0
📷
6 fotografií v galerii
Domácí mýdla můžete někomu darovat Depositphotos
Chemické přípravky už nejsou tolik populární jako dřív. Lidé se začínají pomalu vracet k přírodním prostředkům. Pokud už máte dost kupovaných mýdel, udělejte si vlastní. Nepůjde o nic těžkého, k výrobě si jen budete muset pořídit různé ingredience.

Máte rádi voňavá mýdla, ale zároveň toužíte, aby byla šetrná k vaší pokožce? Přání se vám může splnit ve chvíli, kdy si začnete vyrábět vlastní mýdla. Kromě toho, že se s nimi budete každý den mýt, můžete je i darovat svým blízkým. Vánoce se pomalu blíží. Pokud nevíte, co své rodině a přátelům dát pod stromeček, vyrobte jim mýdla.

Obstarejte si potřebné ingredience

K výrobě vlastních mýdel budete potřebovat spoustu ingrediencí. Obstarat je všechny pro vás bude nejspíš více časově náročné než jejich samotná výroba.

  • mýdlová hmota
  • kokosový olej
  • potravinářské barvivo
  • vonný olej
  • sušené květy
  • převařená voda
  • studená voda
  • mořská sůl
  • voskovaný papír
  • formičky

Začněte vyrábět

Pokud jste sehnali všechny potřebné ingredience, můžete začít voňavá mýdla vyrábět. Připravte si libovolnou nádobu. Nejprve sáhněte po mýdlové hmotě, kterou nechte rozpustit ve studené vodě. K ní přilijte převařenou. Mýdlová hmota by neměla být příliš zahřátá, protože se poté hodně zahustí a nelze s ní následně dobře manipulovat. Konzistence hmoty by měla být naředěná. Toho docílíte tak, že k ní přidáte ještě trochu studené vody.

Přidávejte další ingredience

K vodě a mýdlové hmotě přidejte sušené květy. K nim nalijte pár kapek vonného oleje. Směs obohaťte ještě špetkou mořské soli a několika kapkami kokosového oleje. Pokud chcete, aby bylo vaše mýdlo barevné, přidejte do nádoby i potravinové barvivo. Když po barvách netoužíte, obejdete se bez něj. V tom případě na něj můžete později přidělat různé dekorace, aby se vám nezdálo prázdné, ale působilo esteticky.

Směs nalijte do formiček

Formičky nemusí být pouze hranaté, aby mýdlo dostalo klasický obdélníkový tvar. Můžete si pořídit formy, které mají různé tvary a mýdla díky nim budou zajímavější. Do připravených formiček nalijte hotovou směs, kterou ještě krátce předtím trochu promíchejte.

Směs nechte ve formičkách ztuhnout přes celou noc. Položte je do chladné místnosti. Měla by tam ležet alespoň deset až dvanáct hodin. Poté mýdla z formiček vyklopte, zabalte do voskovaného papíru a ještě zhruba na dva týdny je položte na chladné místo. Dále čtěte: Nasbírejte listí a vyrobte si z něj podzimní dekorace.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Celulitida trápí ženy bez ohledu na věk i postavu. Tělu je potřeba dodávat živiny, které jsou účinné...

Tech

8 mýtů o hybridech, které vám brání vytěžit z tohoto pohonu maximum