Naučte psa poslušnosti! Pomůže obedience

 Mazlíčci 
03. února 2018 08:01 / Marie Popelková
  3
📷
3 fotografie v galerii
Pes musí být maximálně soustředěný Shutterstock
Už jste někdy slyšeli o sportu pro psy s názvem obedience? Pokud ne, rozhodně to se svým čtyřnohým kamarádem vyzkoušejte. Nejenže si užijete společně strávený čas, ale naučíte ho i poslušnosti. Jen nezapomeňte vzít do kapsy pamlsky.

Do obedience se může pustit jakýkoliv pes, protože při cvičení nezáleží na rase, velikosti ani stáří. Samozřejmě je jednodušší pracovat s psími plemeny, která jsou pro práci extrémně nadšená, jako jsou například border kolie, australský ovčák, belgický ovčák nebo retrívři, ale naučit se to může každý pes. Výhodu pocítíte v tom, že cvičit můžete kdekoliv. Na zahradě, ve městě, na chodbě i doma. Nejsou k tomu potřeba ani žádné speciální pomůcky, pouze motivační pamlsky. Víte, kteří psi jsou nejoblíbenější?

Maximální soustředěnost

Začít se cvičením je vhodné už od štěněte. Právě oční kontakt a korektní sed u nohy jsou jednoduché úlohy, které se může naučit každé štěně. Všechny cviky se pes nemůže naučit najednou, dejte mu čas, aby vše pochopil. V žádném případě nejde o to, aby pes slepě a bez duše následoval psovoda, ale je zde důležitá souhra psa a psovoda, žádoucí je radostný a kontaktní projev psa s co největší přesností provedení cviku. Pes musí být maximálně soustředěný.

Do tréninku nejde psa nutit, pokud nemá náladu, zkuste to druhý den. Trénuje se totiž formou hry, a právě proto je důležité mít na cvičení chuť a mít z něho radost. Nejde ani tak o cvičení se psem, ale o vzájemnou souhru a společně strávený čas. Pokud už se do tréninku pořádně opřete, můžete zkusit štěstí na závodech.

Mezi základní cvik patří chůze u nohy. Při učení zvládne pes ujít dva nebo tři kroky. Nepočítejte s tím, že u nohy obejde celé město. Chce to čas a pravidelný trénink. Při odložení při chůzi musí pejsek zůstat na místě, zatímco od něj jdete pryč. Ze začátku budou mít tendenci se za vámi rozběhnout, ale formou sladké odměny se to rychle naučí. Učit můžete i aport, skok přes překážku i přivolání psa k sobě.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve