Předpěstování letniček je velmi jednoduché a rozhodně se vyplatí

 Zahrada 
02. února 2018 10:24 / Marcela Plachá
  1
📷
4 fotografie v galerii
Připravte se na jaro Pixabay
Těšíte se na okna zalitá kvetoucími truhlíky? Pak neotálejte a připravte si je již nyní. Jaro pak budete vítat ještě veseleji.

V únoru je příhodný čas na výsev letniček, jako jsou například hledíky, petúnie, lobelky, astry, cínie nebo hledíky. Setí je velmi jednoduché, protože většina z nich má velmi malá semínka, která se nezasypávají.

Jak správně zasít letničky

Důležité je nejen zajištění dostatečného množství semínek různých květin, ale také vhodného substrátu. Zemina určená pro výsev a množení by měla obsahovat písek a rašelinu. Vybrané truhlíky a květináče omyjte, vysušte a na jejich dno nezapomeňte dát několik kamínků. Semínka pak vysejte na povrch substrátu, protože světlo jejich klíčení podporuje.

Kromě světla a tepla je třeba klíčkům zajistit také vlhkost vzduchu. Vhodné je překrývat truhlíky průhlednou fólií, která omezí vysychání substrátu. Po vyklíčení rostlinkám častěji větrejte, také teplota může být o něco nižší. Jakmile trochu povyrostou, lze je přesadit (přepikýrovat), aby měly více prostoru, po nějaké době přesazení zopakujte znovu – rostlinky tak zmohutní. Při přesazování ale buďte opatrní, abyste nepoškodili drobné kořínky. 

Péče o rostlinky

Po vyklíčení potřebují rostlinky stabilní teplotu. Ideálně by se měla pohybovat kolem 20 stupňů. Když jsou již rostlinky silnější, zvládnou i nižší teploty (zejména v noci). Teplé a světlé místo je pro růst ideální. Zásadní je i zálivka – čím je tepleji, tím více světla a vody rostlina potřebuje. Jakmile již rostliny překonají počáteční období, můžete je přesadit do posledního truhlíku či květináče. Vhodné je namíchat rostliny několika druhů a vytvořit kvetoucí truhlíky z nesčetných odrůd a krásných barev.


Vyzkoušejte nenáročné petúnie

Jednou z variant, jak osadit balkonové truhlíky, jsou petúnie. Mají rády přímé slunce a  kvalitní měkkou vodou, například dešťovou. Substrát je nejlepší koupit přímo určený pro balkonové rostliny, především by měl obsahovat dostatek vápníku a hořčíku. Příprava rostlin pro truhlíky se vám v chladných únorových dnech vyplatí – s prvními teplými paprsky budete mít čím ozdobit svá okna či terasu.

Petúnie je ale dobré také přihnojovat speciálním hnojivem na podporu kvetení. Samotné květy nejen krásně vypadají, ale dokonce jsou i jedlé a můžete je tak bez obav dávat na chlebíčky. O přípravě truhlíků na jaro jsme psali také zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008