Jak namíchat správný substrát pro pokojové, ale i zahradní rostliny?

 Zahrada 
07. března 2018 15:37 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Důležité je dodržovat poměr jednotlivých složek Pexels
Když si doma nebo na zahradě chcete zasadit nebo vypěstovat květiny, nemusí stačit jen klasická zahradní hlína. Některé rostliny jsou totiž náročnější a pro svůj správný růst potřebují speciální substrát, který pouhá hlína nemůže být schopna nahradit.

Substrát je buď jednosložkový, nebo se skládá z více složek, které pokud správně namícháte, můžete ovlivnit nejen prostředí pro růst kořenů rostliny, ale můžete jim hlavně zajistit ty nejlepší podmínky pro jejich vývoj.

Ještěže žijeme v moderní době a můžeme si speciální substráty pro jednotlivé květiny zakoupit. Víte však, z čeho se substráty skládají a na co se které hodí? V tomto článku vám ukážeme, jak si namíchat základní typy substrátů.

Kvalitní zemina je základem

Základní složku většiny substrátů je kvalitní zahradní zemina, která udrží potřebnou vláhu, je vzdušná, propustná a má zhruba neutrální pH. Máte-li zahradu, určitě se nebojte si trochu hlíny vyhrabat, ovšem nepoužívejte ji tak, jak ji přinesete, ale pomocí dalších složek parametry zeminy upravte dle požadavků rostliny.

Písek nebo perlit?

Některé druhy především suchomilnějších rostlin, které nejsou příliš náročné na živiny, jako třeba kaktusy a sukulenty, skalničky, cibuloviny či okrasné traviny vyžadují spíš písčité substráty. Zahradní zeminu je proto potřeba provzdušnit a odlehčit, čehož docílíte přimícháním písku, keramzitu, perlitu (který zároveň udržuje i vláhu), polystyrenových kuliček či drobnějšího štěrku. Substrát pro takovéto rostliny můžete namíchat například z písku a zeminy v poměru 2:1, nebo z písku, zeminy a rašeliny v poměru 2:2:1.

Vysoká potřeba živin

Oblíbené a bohatě kvetoucí balkónové květiny, jakými bezpochyby jsou muškáty, petúnie, ale i mnohé letničky a většina druhů zeleniny (pokud se v létě chystáte pěstovat) vyžadují vzdušný, propustný a výživný substrát. Které druhy zeleniny je potřeba vysadit právě teď, si přečtěte v našem článku.

Proto jim vyhovuje substrát složený z kompostu, rašeliny a písku (případně perlitu) v poměru 1:2:1. Zahradní kompost je obecně nejlepším zdrojem živin, ale použít můžete i odleželý hnůj (který lze koupit i ve formě granulí).

Chcete vysévat nebo množit?

Substráty pro množení či výsev mají být lehké a vzdušné, ale současně musí i dobře zadržovat vláhu. Pokud se chystáte vysévat, musí substrát obsahovat také hodně živin, aby mohla rostlina rychle růst. Vhodné je použití rašeliny s kompostem a pískem v poměru 2:1:2, nebo samotné rašeliny s pískem (či perlitem) v poměru 1:1, ale budete muset přidat umělá hnojiva.

Jak na univerzální substrát

Jestliže si chcete namíchat univerzální substrát, protože máte každou rostlinu trochu jinou, nebo jejich nároky na substrát neznáte, nevadí. Důležité je, aby měla směs přibližně neutrální pH, byla vzdušná, udržovala dostatek vláhy a obsahovala dostatek živin alespoň na měsíc. Takový substrát připravíte smícháním zahradní zeminy, kompostu, rašeliny a písku ve stejném poměru.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve