Štěká váš pes více, než je únosné? Odnaučte ho to

 Mazlíčci 
07. března 2018 08:04 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Za klid psa pochvalte a odměňte Shutterstock
Je štěkání vašeho psa každodenním chlebem? Loučí se s vámi mazlíček dostatečně nahlas při odchodu z bytu a zase vás bujaře vítá, když přicházíte? Radost z toho nemusí mít ale vaši sousedi, kterým může neustálé štěkání psa vadit! Naučte tedy pejska štěkat méně nebo na povel.

Psi štěkají z různých důvodů. Chtějí si hrát, dožadují se žrádla, ale také mohou naznačovat nebezpečí nebo samotu. Abyste ho mohli naučit přestat štěkat až příliš, musíte zjistit příčinu. Pes často štěká v případě, že je doma sám. Může to postupně přecházet až ve vytí.

Různé podněty

Pokud pes reaguje jen na podněty, jako je například člověk, cyklista nebo auto, zkuste ho naučit postupnému navyknutí. Poproste třeba kamaráda, aby párkrát kolem bytu nebo zahrady u domu prošel případně projel autem. Psa kroťte ve štěkání a chvalte ho za ticho. Můžete také zkusit odpoutat jeho pozornost.

Psi často štěkají kvůli tomu, že se bojí. Hlídací pes štěká většinou jen v případě, že je ohrožené jeho teritorium. Do té doby bývá klidný a nepoutá pozornost. Sice sleduje kolemjdoucí, ale nijak zvlášť na ně nereaguje. Udělá to až v případě, pokud se kolemjdoucí třeba zastaví. Štěkající pes může dávat najevo obavy, a proto se snaží důrazným projevem vyvolat obavu i na druhé straně.

Musíte ho naučit na povel ticho. Pokud pes štěká neustále a bezdůvodně, bude to pro vás hodně důležitý povel. K uklidnění používejte vždy stejné slovo, aby nebylo zvíře zmatené. Vhodné je také po vykřiknutí povelu sevřít psovi tlamu rukou. Je vhodné toto psa učit už od štěněte. Zpočátku mu dovolte, aby přestalo samo. Po posledním štěknutí řekněte klidným hlasem ticho.

S parťákem musíte i cvičit. Zkoušejte odcházet na kratší dobu například za dveře nebo mimo patro a za pár minut se zase vraťte. Psa pochvalte za klid a odměňte ho. Postupně časovou prodlevu prodlužujte. Odejděte z bytu, ale nedovírejte dveře. Když pes nebude kňučet ani štěkat, znovu ho odměňte. Po několika pokusech pochopí, že se nemusí bát. Potom můžete odcházet na delší dobu, až si zvykne.

Hračky i obojek

Uklidnit ho můžete i hračkami nebo pamlskem. Jsou vhodné pro krátkodobé uklidnění, protože si na ně rychle zvykne. Potom se jich ale bude štěkotem dožadovat. Pořídit můžete i kost na kousání. Na trhu existují i inteligentní hračky, které v sobě mají pamlsky. Pes pak musí přemýšlet, jak se k nim dostat, což ho na chvíli zabaví.

Koupit můžete i antištěkací obojek, který je na trhu několik let. Psovi dáte obojek na krk, aby mu ležel na hlasivkach. Tím pádem bude obojek vyhodnocovat intenzitu jeho štěkání. Jakmile se pes rozštěká, přístroj se aktivuje a vyšle upozornění. Poprvé zvíře upozorní zvukovým signálem, následuje vibrace a poté elektrostatický impuls, po kterém pes už většinou přestane štěkat. Existují ale i obojky napuštěné uklidňujícími feromony. Vylučují je kojící fenky z mléčné žlázy. U štěňat i dospělých psů vyvolávají pocit klidu a bezpečí. O péči o nastydlého psa jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47