Psi také potřebují mít dobrou imunitu. Tipy, jak ji podpořit

 Mazlíčci 
16. dubna 2019 17:36 / Eva Vogelová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Pečujte o imunitní systém svého mazlíčka, aby byl zdravý  Depositphotos
Psi mohou chytit různé nemoci. Dokáží se nachladit poměrně snadno stejně jako člověk. Na jaře mají viry a bakterie dobré podmínky k rozmnožování. Přicházejí totiž teplotní změny. Pokud nechcete, aby váš mazlíček stonal, dobře se postarejte o jeho imunitní systém.

Nepochybně si přejete, aby byl váš pes zdravý, plný energie a dožil se vysokého věku. Toho můžete docílit, když se budete starat o jeho psychický i fyzický stav. Dodržujte následující zásady, aby byl váš pes fit.

Nevystavujte svého psa stresu

Stres oslabuje imunitu. Možná jste sami zažili velmi stresové období, během něhož jste byli více náchylní na různé viry a bakterie. Pokud budete zvíře bedlivě sledovat, poznáte, zda je ve stresu. Nervózní pes málo spí a žere, často také štěká a vyje. Když změní své chování, není s ním něco v pořádku.

Po vyloučení všech možných zdravotních potíží poznáte, že na vině je stres. Zmírníte ho tím, že svému mazlíčkovi nastolíte pravidelný režim. Choďte s ním pravidelně ven a socializujte ho. Nechte ho hrát si s ostatními psy. Dávejte mu hodně lásky a nepeskujte ho za každou maličkost. Vytvořte mu příjemné domácí prostředí.

Krmte svého mazlíčka vyváženou stravou

Strava má velký vliv na fyzické zdraví mazlíčků. Přečtěte si o svém plemenu, kolik potravy by mělo za den sníst, aby netrpělo nadváhou ani podvýživou. Krmte ho vyváženou stravou, která bude v přiměřeném množství obsahovat vitamíny, bílkoviny, tuky a cukry. Pokud se v tom neorientujete, nebojte se požádat o radu zaměstnance obchodu s psími potřebami nebo samotného veterináře.

Imunitu dokáží posílit probiotické kultury, které najdete v bílých jogurtech. Ty však psům příliš nechutnají. Probiotika se prodávají i v kapslích, které můžete dát svému mazlíčkovi do jídla. Díky nim nebude mít problémy s trávením.

Dodržujte pitný režim

Váš mazlíček by měl mít neustálý přístup k vodě. Pravidelně kontrolujte jeho misku, aby netrpěl žízní a mohl se kdykoliv podle své vlastní potřeby napít. Velký přísun tekutin je dobrý pro zdravé fungování organismu u lidí i psů. V létě to platí dvojnásob. Psi se v horkých letních dnech vodou ochlazují.

Nezanedbávejte preventivní prohlídky a očkování

Minimálně jednou za rok byste se svým psem měli zajít k veterináři, a to i v případě, že není nemocný. Lékař si může všimnout něčeho, co vašim očím uniklo. Když onemocnění zarazíte v zárodku, neoslabí tolik psí imunitu a zvíře se rychleji uzdraví. Nezanedbávejte očkování. To totiž může vašeho psa zachránit hned před několika nemocemi. O tom, jak můžete detoxikovat organismus čtyřnohého parťáka, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47