Jak odstranit z koberce moč od domácího mazlíčka?

 Mazlíčci 
16. ledna 2019 09:19 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
I taková nehoda se může stát Depositphotos
Čtyřnohý mazlíček se rozhodl vykonat potřebu zrovna ve chvíli, kdy stojí na vašem novém koberci? Pokud rychle nezasáhnete, nepříjemného zápachu moči se budete velmi těžko zbavovat.

Ze všeho nejdříve namočte ručníky do studené vody, vyždímejte je v ruce a položte je na skvrnu. K lepšímu vsáknutí moči je potřeba ručníky zatížit. Použít můžete několik párů bot, konzervy s jídlem nebo knihy. V každém případě je vhodné dát na ručník nejprve vrstvu igelitu nebo alobalu. Tím se zabrání namočení a poškození věcí, které použijete jako zátěž. Pokud je to možné, umístěte ručníky také pod koberec, čímž zabráníte proniknutí moči do vrstvy pod kobercem a také zabráníte šíření moči v podkladové vrstvě samotného koberce.

Enzymatický čistič

Zhruba po deseti minutách ručníky odstraňte. Nyní přichází na řadu enzymatický čisticí prostředek, kterým postříkáte skvrnu. Tento čisticí přípravek můžete koupit ve většině chovatelských potřeb, nebo si můžete udělat vlastní z čisté vody, hnědého cukru a pomerančové kůry. Jejich nesporná výhoda je v rozložení skvrny na jejich základní částice. Zničí tím sloučeniny, které vytvářejí zápach a skvrny.

Na postříkanou skvrnu bude potřeba opět položit ručník. Vezměte si nový ručník, namočte ve vodě, vyždímejte a položte na skvrnu. Opět bude potřeba ručník něčím zatížit. Nechte prostředek plnit svoji práci minimálně přes noc. Když ráno zvednete ručník, viditelná skvrna bude pryč, stejně jako zápach. Jak vyčistit skvrny od trávy, jsme psali zde.

Náhradní řešení

Pokud však doma nemáte čisticí prostředek, sáhněte po octu. Rozřeďte jej s vodou a pečlivě rozetřete na skvrnu moči. Nadbytek tekutiny odstraňte papírovými ubrousky. Vlhké místo posypte jedlou sodou a nechte vyschnout. Nakonec stačí už jen vše vyluxovat. Někdy je nutno proces dvakrát nebo třikrát opakovat.

Peroxid vodíku

Vyzkoušet můžete i peroxid vodíku. Ze všeho nejdříve si ale ověřte, zda nezačne koberec odbarvovat. Pokud je vše v pořádku, místo po moči je potřeba pořádně omýt saponátem a pak potřít peroxidem. Po vyschnutí nepříjemný zápach zmizí.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47