Jak vybrat správnou pánev? Rozdíly mezi jednotlivými typy jsou opravdu velké

Pánve se vyráběji z nejrůznějších materiálů
📷
Další 3 fotografie v galerii
 Dům 
17. března 2018 16:15 / Shutterstock
  0   0
Pořídit si domů pánev dnes není tak snadné, jak se může zdát. Existuje totiž nejen spousta velikostí a tvarů, ale hlavně mnoho materiálů, ze kterých se pánve vyrábějí. Každý přitom má svá pro a proti.

Možná i díky velké materiálové rozmanitosti má mnoho domácností v kuchyni hned několik druhů pánví a každou používá při jiné příležitosti. Rozdíly jsou mezi jednotlivými typy opravdu velké. 

Hliník

Z hliníku je v současné době vyráběno velké množství nádobí, včetně pánví. Jde o lehký materiál, který je značně chemicky odolný a především má vysokou tepelnou vodivost – devětkrát lepší než nerezová ocel. V praxi to znamená, že pánev, jejíž jádro je tvořeno hliníkem, účinně reguluje teplotu v průběhu různých fází vaření a rovnoměrně distribuuje teplo na všechny části pánve, tedy na dno i po stranách.

Dříve hliník neměl v kuchyni moc dobré postavení, dnes se ale žádných negativ bát nemusíte. Z tohoto materiálu je vytvořeno pouze tělo nádoby, vůbec se tak nedostane do styku s jídlem. Moderní hliníkové pánve jsou nepřilnavé a odolné vůči vysokým teplotám.

Měď

Ještě lepší tepelnou vodivost než hliník má měď. V měděném nádobí se tak jídlo rychle uvaří a ušetříte čas a peníze za energii. Navíc měděné nádobí vypadá skvěle i na pohled.

I měděné nádobí má nepřilnavý a velmi odolný povrch, s opatrností tak můžete používat i kovové náčiní. Po použití se může udělat rýha, ale povrch se dál loupat nebude.

Na druhou stranu je potřeba říct, že měděné nádobí je těžší, dražší a nelze ho dávat do myčky, nejlepší je použít speciální čistící prostředek. O tom, jak se vyvarovat největších chyb při používání myčky, jsme psali zde.

Ocel

Ocel je slitina železa, uhlíku a dalších prvků, které zlepšují její vlastnosti. Je pevná, tvrdá, odolná proti vysokým teplotám a ne tak těžká jako litina. Ve srovnání s hliníkem či mědí má o něco horší tepelnou vodivost, ale tento nedostatek dokáže do určité míry odstranit vhodný vnější povrch, například smalt.

Smalt je lety prověřenou klasikou a skvěle vyplňuje rčení „za málo peněz hodně muziky“. Silná ocel pak zaručí životnost po dlouhá léta. Se smaltovanými pánvemi uvaříte takřka cokoliv, a to jak velmi pohodlně, tak i úsporně. Jednoduchá je i údržba.

Nerez (nerezová ocel)

Nerezová ocel je označení pro slitinu železa, hliníku a několika dalších prvků, hlavně chromu a niklu. Výhodou nerezové oceli je odolnost proti rezavění a mechanickému poškození a také velká pevnost a tvrdost.

Naopak mínusem nerezového nádobí ve srovnání s hliníkovým nádobím je mnohem horší tepelná vodivost. To může mít za následek, že při přímém styku s plamenem se začnou stěny nádobí přehřívat a jídlo připalovat. Rozdílná je také hustota obou materiálů. Pokud vezmete dvě pánve o stejném obsahu a tloušťce stěn, ten nerezová bude v porovnání s hliníkovou třikrát těžší.

Keramika

Keramika se objevila už v době kamenné a i v moderní době má v kuchyni stále své místo. Je nepřilnavá za libovolně vysoké teploty, vaření s ní je rychlé a efektivní.

Má vynikající odolnost proti vysokým teplotám, korozi a rychlým změnám teploty. Má také vysokou pevnost a stabilní fyzikální a chemické vlastnosti. Je však křehká a má nízkou tepelnou vodivost.

Marie Popelková | inStory.cz
Komentáře
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Cestování

Poznejte hlavní město módy. Eurovíkend v Miláně vás nepřijde draho

Věda & Vesmír

Dějiny lidstva. Úžasná vítězství i neobyčejná hloupost

Bydlení

Pořiďte si ten správný domácí kávovar. Na co si při jeho výběru dát pozor?

خرید vpn خرید vpn خرید vpn خرید vpn خرید vpn خرید vpn خرید vpn خرید vpn خرید vpn