Jak vybrat správnou pánev? Rozdíly mezi jednotlivými typy jsou opravdu velké

 Dům 
17. března 2018 16:15 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Pánve se vyráběji z nejrůznějších materiálů Shutterstock
Pořídit si domů pánev dnes není tak snadné, jak se může zdát. Existuje totiž nejen spousta velikostí a tvarů, ale hlavně mnoho materiálů, ze kterých se pánve vyrábějí. Každý přitom má svá pro a proti.

Možná i díky velké materiálové rozmanitosti má mnoho domácností v kuchyni hned několik druhů pánví a každou používá při jiné příležitosti. Rozdíly jsou mezi jednotlivými typy opravdu velké. 

Hliník

Z hliníku je v současné době vyráběno velké množství nádobí, včetně pánví. Jde o lehký materiál, který je značně chemicky odolný a především má vysokou tepelnou vodivost – devětkrát lepší než nerezová ocel. V praxi to znamená, že pánev, jejíž jádro je tvořeno hliníkem, účinně reguluje teplotu v průběhu různých fází vaření a rovnoměrně distribuuje teplo na všechny části pánve, tedy na dno i po stranách.

Dříve hliník neměl v kuchyni moc dobré postavení, dnes se ale žádných negativ bát nemusíte. Z tohoto materiálu je vytvořeno pouze tělo nádoby, vůbec se tak nedostane do styku s jídlem. Moderní hliníkové pánve jsou nepřilnavé a odolné vůči vysokým teplotám.

Měď

Ještě lepší tepelnou vodivost než hliník má měď. V měděném nádobí se tak jídlo rychle uvaří a ušetříte čas a peníze za energii. Navíc měděné nádobí vypadá skvěle i na pohled.

I měděné nádobí má nepřilnavý a velmi odolný povrch, s opatrností tak můžete používat i kovové náčiní. Po použití se může udělat rýha, ale povrch se dál loupat nebude.

Na druhou stranu je potřeba říct, že měděné nádobí je těžší, dražší a nelze ho dávat do myčky, nejlepší je použít speciální čistící prostředek. O tom, jak se vyvarovat největších chyb při používání myčky, jsme psali zde.

Ocel

Ocel je slitina železa, uhlíku a dalších prvků, které zlepšují její vlastnosti. Je pevná, tvrdá, odolná proti vysokým teplotám a ne tak těžká jako litina. Ve srovnání s hliníkem či mědí má o něco horší tepelnou vodivost, ale tento nedostatek dokáže do určité míry odstranit vhodný vnější povrch, například smalt.

Smalt je lety prověřenou klasikou a skvěle vyplňuje rčení „za málo peněz hodně muziky“. Silná ocel pak zaručí životnost po dlouhá léta. Se smaltovanými pánvemi uvaříte takřka cokoliv, a to jak velmi pohodlně, tak i úsporně. Jednoduchá je i údržba.

Nerez (nerezová ocel)

Nerezová ocel je označení pro slitinu železa, hliníku a několika dalších prvků, hlavně chromu a niklu. Výhodou nerezové oceli je odolnost proti rezavění a mechanickému poškození a také velká pevnost a tvrdost.

Naopak mínusem nerezového nádobí ve srovnání s hliníkovým nádobím je mnohem horší tepelná vodivost. To může mít za následek, že při přímém styku s plamenem se začnou stěny nádobí přehřívat a jídlo připalovat. Rozdílná je také hustota obou materiálů. Pokud vezmete dvě pánve o stejném obsahu a tloušťce stěn, ten nerezová bude v porovnání s hliníkovou třikrát těžší.

Keramika

Keramika se objevila už v době kamenné a i v moderní době má v kuchyni stále své místo. Je nepřilnavá za libovolně vysoké teploty, vaření s ní je rychlé a efektivní.

Má vynikající odolnost proti vysokým teplotám, korozi a rychlým změnám teploty. Má také vysokou pevnost a stabilní fyzikální a chemické vlastnosti. Je však křehká a má nízkou tepelnou vodivost.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve