Jak správně rozmrazovat potraviny
Ostatní
04. května 2015 18:05
/
redakce
📷
1 fotografie v galerii
Nikdy nenechávejte potraviny rozmrznout jen tak venku, nebo na kuchyňském desce. Takový postup podporuje růst škodlivých bakterií, které se již v jídle mohou vyskytovat. / Wikimedia Commons/Tiefkuehlfan
Zmrazování potravin je bezpečný a pohodlný způsob uchovávání většího množství potravin po delší dobu, zvláště těch, které se rychle kazí. I když zmrazením zabráníme růstu mikroorganizmů a zpomalíme proces fermentace, který je příčinou zkázy potravin, většina mikroorganizmů zůstane i přes zmrazení naživu a proto je potřeba při zmrazování, ale i rozmrazování dodržovat určitá pravidla.
Existují tři postupy pro bezpečné rozmrazování potravin:
Rozmrazování v chladničce
Plánování s předstihem je klíčem k úspěšnému použití této metody, neboť se musí počítat s jistou časovou náročností. Větší zmrzlé kusy vyžadují na rozmrazení celý den (24 h) na každých 2,5 kg hmotnosti. Také menší kusy, např. kuřecí prsíčka, se rozmrazují i den. Při rozmrazování v lednici je nezbytné vzít v úvahu rozdílné teploty v různých částech lednice. Potraviny umístěné v nejchladnější části lednice se budou rozmrazovat déle. Pokud je teplota v lednici nastavena na 2°C, rozmrazování bude trvat déle než při teplotě 4,5° C.
Potraviny rozmražené v lednici, např. kuře, lze zpracovat druhý den, červené maso i 3 den po rozmrazení.
Rozmrazování ve studené vodě
Tato metoda je rychlejší než rozmrazování v chladničce, ale vyžaduje více pozornosti. Potraviny musí být umístěny do nepropustného obalu nebo plastikového sáčku. Pokud obal prosakuje, bakterie z okolního vzduchu nebo prostředí mohou kontaminovat potravinu. Maso absorbuje vodu a výsledkem by byl sice rozmrazený ale vodnatý výrobek.
Sáček musí být ponořen do studené pitné vody, která se musí každých 30 min měnit. Malé balíčky masa nebo drůbeže (cca 0,5 kg) mohou být rozmraženy již za hodinu, větší balíčky (1,5-2 kg) za 2-3 h. U krocanů je nutno počítat s 1 h na každých 0,5 kg hmotnosti. Rozmražené potraviny se musí ihned tepelně zpracovat. Potraviny, které byly rozmraženy ve studené vodě, se musí před opětovným případným zamrazením tepelně zpracovat (uvařit, péci apod.)
Rozmrazování v mikrovlnné troubě
Pokud se rozhodnete pro rozmrazování v mikrovlnné troubě, vyhraďte si čas na okamžité zpracování rozmražených potravin. Při tomto způsobu rozmrazování některé části potraviny se již začínají v průběhu rozmrazování vařit. Uchovávat částečně tepelně upravené potraviny se nedoporučuje, neboť přítomné bakterie nebyly zlikvidovány a teplota potraviny může dosáhnout optimálních hodnot pro růst bakterií. Potraviny, které byly rozmraženy v mikrovlnné troubě, se musí před opětovným případným zamrazením tepelně zpracovat (uvařit, péci apod.)
Existují tři postupy pro bezpečné rozmrazování potravin:
Rozmrazování v chladničce
Plánování s předstihem je klíčem k úspěšnému použití této metody, neboť se musí počítat s jistou časovou náročností. Větší zmrzlé kusy vyžadují na rozmrazení celý den (24 h) na každých 2,5 kg hmotnosti. Také menší kusy, např. kuřecí prsíčka, se rozmrazují i den. Při rozmrazování v lednici je nezbytné vzít v úvahu rozdílné teploty v různých částech lednice. Potraviny umístěné v nejchladnější části lednice se budou rozmrazovat déle. Pokud je teplota v lednici nastavena na 2°C, rozmrazování bude trvat déle než při teplotě 4,5° C.
Potraviny rozmražené v lednici, např. kuře, lze zpracovat druhý den, červené maso i 3 den po rozmrazení.
Rozmrazování ve studené vodě
Tato metoda je rychlejší než rozmrazování v chladničce, ale vyžaduje více pozornosti. Potraviny musí být umístěny do nepropustného obalu nebo plastikového sáčku. Pokud obal prosakuje, bakterie z okolního vzduchu nebo prostředí mohou kontaminovat potravinu. Maso absorbuje vodu a výsledkem by byl sice rozmrazený ale vodnatý výrobek.
Sáček musí být ponořen do studené pitné vody, která se musí každých 30 min měnit. Malé balíčky masa nebo drůbeže (cca 0,5 kg) mohou být rozmraženy již za hodinu, větší balíčky (1,5-2 kg) za 2-3 h. U krocanů je nutno počítat s 1 h na každých 0,5 kg hmotnosti. Rozmražené potraviny se musí ihned tepelně zpracovat. Potraviny, které byly rozmraženy ve studené vodě, se musí před opětovným případným zamrazením tepelně zpracovat (uvařit, péci apod.)
Rozmrazování v mikrovlnné troubě
Pokud se rozhodnete pro rozmrazování v mikrovlnné troubě, vyhraďte si čas na okamžité zpracování rozmražených potravin. Při tomto způsobu rozmrazování některé části potraviny se již začínají v průběhu rozmrazování vařit. Uchovávat částečně tepelně upravené potraviny se nedoporučuje, neboť přítomné bakterie nebyly zlikvidovány a teplota potraviny může dosáhnout optimálních hodnot pro růst bakterií. Potraviny, které byly rozmraženy v mikrovlnné troubě, se musí před opětovným případným zamrazením tepelně zpracovat (uvařit, péci apod.)
Kam dál?