Nezdržujte se ráno přípravou kávy, zkuste překapávač s časovačem

 Dům 
12. května 2019 05:57 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Není nad čerstvou ranní kávu Depositphotos
Nedokážete si představit ráno bez lahodné kávy, ale nechcete časně vstávat kvůli její přípravě? Problém vyřeší pomocník v podobě překapávače. S tímto kávovarem s časovačem vás bude každé ráno čekat čerstvá káva.

Při výběru se budete muset rozhodnout, zda si domů odnesete manuální nebo elektrický kávovar. Pokud chcete mít šálek kávy připravený téměř bez práce, sáhněte po druhé možnosti. Elektrický kávovar totiž ohřeje i studenou vodu na požadovanou teplotu, a poté voda prokape přes filtr do konvice a nápoj je hotový. Přístroj se i několik hodin po uvaření kávy postará o to, aby byla stále v ideální teplotě a připravená rovnou k pití. Kávovar lze koupit i do pěti set korun. Sehnat jej však můžete i za několik tisíc korun. Záleží na vás, kolik jste ochotní investovat.

Ušetříte za elektřinu

V obchodě můžete také sáhnout po manuálním kávovaru. Výhoda je úspora za elektřinu, ale myslete na to, že o vše se budete muset postarat sami. Kávovar studenou vodu sám neohřeje na požadovanou teplotu, na přípravu kávy už musíte mít připravenou horkou vodu o teplotě 93 stupňů Celsia. Vodu do překapávače nalijete, následně přeteče přes filtr a můžete si vychutnat lahodný nápoj. Výhodou je rozhodně nízká cena za jeden šálek. Tento druh pořídíte do několika set korun.

Ať už zvolíte jakýkoliv typ, nepostradatelnou částí každého přístroje je kávový filtr. Výběr kávového filtru může ovlivnit finální chuť kávy, a proto je doporučeno vybírat ho pečlivě. Kávový filtr může být buď papírový nebo plastový. Narazit můžete i na jednorázové papírové filtry, které mají tři aroma zóny, díky kterým je káva výraznější a aromatičtější.

Ráno čerstvá káva

Pokud ráno nestíháte přípravu kávy, oceníte funkci v podobě časovače. Večer stačí nastavit požadovaný čas, kdy chcete mít kávu hotovou, a stroj už se o to postará. Nemusíte se bát, že by se přístroj přehřál. Uvnitř má zabudovanou bezpečnostní pojistku, díky které se kávovar nepřehřeje. Jak poznat dobrou kávu, jsme psali zde.

K přípravě se používá středně namletá káva. V obchodě ji můžete koupit namletou, nebo se o to postarat sami. Vybírat můžete mezi klasickými ručními mlýnky na kávu, které jsou kromě nižší ceny ideální volbou, pokud máte přípravu kávy jako rituál, nebo vám pohodlnější a rychlejší mletí zajistí elektrický mlýnek. Pamatujte však na to, že čím jemněji namletou kávu použijete, tím bude káva silnější. Na jeden litr nápoje je potřeba přibližně šedesát gramů kávy.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008