Váš pes může chodit k veterináři s radostí. Zbavte ho strachu jednoduchými triky

 Mazlíčci 
07. dubna 2018 09:46 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
6 fotografií v galerii
Někteří psi prožívají návštěvy veterináře s obavami Pexels
Stejně jako my lidé, ani naši čtyřnozí kamarádi nemají doktory příliš v lásce. Někteří psi ale prožívají úzkost z návštěvy veterinární ordinace mnohem silněji než jiní a jejich strach je vyloženě požírá. Od toho jsme tu ale my lidé, abychom jim pomohli se s jejich obavami vypořádat.

Snad každé štěně prožívá prvních pár návštěv u veterináře podobně – bez strachu a někdy i s nadšením. Co se ale stane, že se z nebojácného štěněte stane třesoucí se hromádka neštěstí, která se každou chvíli kouká směrem ke dveřím, nebo k nim rovnou utíká?

Pokud máte doma jednoho takového psa, který každou návštěvu veterináře protrpí i přesto, že tam jdete jen pro odčervovací tablety, zastřihnout drápky, nebo vyřešit drobný kožní problém, je na čase to začít řešit. Toto jsou jednoduché nápady, které vašemu psu rychle pomohou.

Čeho se psi bojí

Psi dokáží vyčíst z lidí i ostatních psů mnohem více než my lidé. Někdy se psu u veterináře nemusí ani nic špatného přihodit, ale často se stane, že páníček má z návštěvy kvůli svému psu strach, a tak jej jednoduše přenese i na svého mazlíčka.

Jakmile se to opakuje víckrát, pes si spojí strach svého pána s ordinací a je to. Stejně tak si může pes zapamatovat zoufalé vytí ozývající se z ordinace, nebo strach jiných psů, kteří čekají na vyšetření.

Choďte k veterináři pro krmivo

Většina veterinárních ordinací nabízí i vcelku širokou škálu psího krmiva, a tak místo přes internet nakupujte krmivo u veterináře. Pokud vám nabídka krmiva nevyhovuje, nebo nejste spokojeni s cenami, choďte k veterináři jednou týdně koupit alespoň malý sáček s pamlsky. Pes se tak naučí, že mnohem častěji se na obávané místo chodí pro něco dobrého a nebude mít takový strach, nebo dokonce nebude mít časem žádný.

Jděte si tam jen tak sednout

Když psu ukážete, že vlastně o nic nejde, velmi mu to pomůže. Nechoďte proto k veterináři jen ve chvíli, kdy ho opravdu něco trápí. Jděte si jednou za čas sednout jen tak do čekárny, zůstaňte deset minut, dejte psu pár pamlsků, nebo si tam jen tak něco prohlížejte a pak zase odejděte. Hlavně ho nijak nechlácholte a neříkejte mu, jaká je chudinka, že se bojí. Naopak se chovejte, jako by vůbec o nic nešlo.

Skamaraďte ho s doktorem

Když se s vaším veterinářem domluvíte, určitě vám vyhoví a jednou za čas vás přijme, i když psu nic nebude. Stačí vejít dovnitř do ordinace, nechat doktora, ať psu nabídne pamlsek (klidně s sebou přineste pro veterináře kus vařeného masa) a zase odejděte.

Procházka kolem ordinace

Přidat také můžete procházky kolem obávaného místa. Mnoho psů má stažený ocas už ve chvíli, kdy se přiblížíte na sto metrů k ordinaci. Máte-li veterináře v blízkosti domova, zařaďte pravidelné procházky v jeho okolí a bez mrknutí oka procházejte kolem dveří do čekárny. Dělejte, jako by tam ordinace vůbec nebyla a jděte prostě dál.

Choďte pravidelně na kontroly

Jakmile budete se psem ve fázi, kdy mu div nepřestane bít srdce, jen když ucítí pach známého místa, zařaďte i pravidelné preventivní kontroly u veterináře. Jděte na ně alespoň jednou, ale lépe dvakrát do roka. Preventivní prohlídky dokáží odhalit vážná onemocnění dříve a často se díky nim dá psa zachránit nebo mu ulevit vhodnou léčbou. Jak často chodit na prevenci jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve