Jak naplánovat zahradu? Co všechno promyslet, než kopnete do země

 Zahrada 
05. dubna 2018 13:07 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Záleží i na tom, jakou máte půdu Shutterstock
Dostavěli jste dům a nyní se chcete vrhnout na zahradu? Myslete na to, že by se měla hodit k domu, kolem něhož se rozkládá. Hlavně však musí dobře plnit funkci, ke které byla navržena, například okrasnou, užitkovou nebo rekreační.

V první řadě je důležité znát odpověď na otázku, co chcete na zahradě dělat. Přemýšlíte o bazénu, ve kterém se v létě osvěžíte? Nebo naopak toužíte po menší farmě, kde budou kozy, slepice i králíci? V představách jasně vede místo pro grilování a posezení s přáteli? Vše si zkuste dopředu pořádně promyslet. Změny jsou vždy možné, ale mohou být drahé a složité.

Kvalita půdy

Než vyrazíte nakupovat květiny, je nezbytné zjistit, jakou máte na zahradě kvalitu půdy. Těžší zeminy jsou vhodné pro rostliny snášející dobře dlouhodobější zamokření. Lehčí půdy si můžou dovolit choulostivější. Myslete na to, že jílovitá půda je lepivá a špatně propouští vodu i vzduch, za sucha praská. Naopak hlinitá je na pěstování ideální.

Pěstovat rostliny vám však dovolí každá půda, jen musíte zvolit ty správné druhy květin. Pokud máte sousedy, hledejte u nich inspiraci a letmým pohledem zjistíte, jakým rostlinám se daří u nich na zahradě.

Při přípravě plánu zvažte, kolik budete mít času na práci na zahradě. Podle toho se také budou volit květiny, záhony, stromy i trávník. Vysazujte jen to, co zvládnete pravidelně udržovat. Počítejte také s tím, že nároky na práci v zahradě se v průběhu času mění. Například z malého stromečku se časem stane strom, který bude třeba pravidelně zastřihávat. Jak vypudit krtka za zahrady, jsme psali zde.

V poslední řadě se rozhodněte, zda máte v plánu zahradu zakládat sami nebo zaplatíte odborníkovi. Pokud někoho najímáte, je důležité se shodnout v názoru, jaký má být výsledek. Po finanční stránce není zahradní architekt zrovna levná záležitost, ale výsledek bude odborně provedený. Pokud se do toho pustíte sami, čeká vás spousta práce a studia. Odměnou ale bude úžasný pocit z dobře vykonané práce.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod