Dřevité pivoňky budou vaši zahradu krášlit několik desítek let

 Zahrada 
24. dubna 2018 13:24 / Jan Novák
  0
📷
4 fotografie v galerii
Podobu s klasickou pivoňkou nezapřou Shutterstock
Hledáte keř, který krásně kvete a na zahradě vydrží desítky let? Zkuste dřevitou pivoňku, která je momentálně velmi žádaná do všech typů okrasných zahrad. Nezapře podobu s "klasickou pivoňkou", ale dorůstá do výšky i šířky asi dva metry a na stejném stanovišti může kvést i 70 let.

Na rozdíl od bylinných pivoněk má dřevnaté větve a na podzim nezatahuje, jen shodí listy. Kvete koncem jara, tedy zhruba od konce dubna do června, a to velkými květy. Mívají obvykle v průměru až 20 centimetrů, některé i více. Jednoduchý květ má pět a více korunních lístků.

Rostliny vyžadují dostatek prostoru

Listy dřevitých pivoněk se na podzim vybarvují a posléze opadávají. Nové výhony vyraší opět na jaře a jsou zakončené květními pupeny. Dlouhověkost dřevitých pivoněk je dána i jejími široce rozvětvenými kořeny s postranním hustým větvením. Rostliny vyžadují dostatek prostoru, aby se mohly dobře vyvíjet.

Klasikou jsou pivoňky s jednoduchými růžovými květy, mezi novinkami najdeme plnokvěté odrůdy v barvách od bílé přes oranžovou, červenou až po fialovou. Květy mohou být dvoubarevné a poloplné. Všech asi deset druhů planých dřevitých pivoněk pochází z Číny.

Historie jejich pěstování je starší než dva tisíce let. Staří Číňané prý vzrostlou pivoňku vyvažovali zlatem, nevěsty si nádherné rostliny přinášely do manželství jako věno a své místo měly pivoňky i v královských zahradách.

Pro zbytek světa však stále zůstávaly ukryty za Velkou zdí, a tak teprve před dvěma sty lety přivezli cestovatelé první dřevité pivoňky do Evropy. I tady si brzy získaly náklonnost zahradníků a milovníků květin, a když k nim přibyly i pivoňky z Japonska, staly se vděčným námětem šlechtitelů. O jiném keři původem z Asie jsme psali zde.

Pivoňky nerady mění místo

Pivoňky obecně špatně snášejí přesazování, proto je důležitá správná volba stanoviště. Volíme teplejší chráněnou polohu na mírném slunci nebo v polostínu. Pivoňky vyžadují alespoň půl dne slunečního svitu. Místo by mělo být dostatečně volné a vzdušné, ale chráněné před průvanem, který nesnáší.

Kde a jak keř zasadit

Dřevitá pivoňka vyžaduje propustnou a živnou půdu. Vysazujeme ji v období vegetačního klidu – od podzimu do zimy, kontejnerovou od jara do podzimu. Výsadbovou jámu hlubokou 50 – 70 centimetrů dobře odvodníme, dno opatříme vrstvou drenáže ze štěrku nebo hrubého písku, poté jámu vyplníme zahradní zeminou smíchanou s kompostem.

Dřevité pivoňky jsou roubované na podnoži. Keř musíme zasadit šikmo a tak, aby roubované místo bylo alespoň patnáct centimetrů v zemi, jinak hrozí rašení planých výhonů. Rostlina pak z místa, kde je naroubovaná pustí vlastní kořeny, které nahradí kořeny podnože. V zimě chráníme kořeny chvojím. Pro bohaté kvetení rostliny pravidelně přihnojujeme. Květy po odkvětu ořežeme. Nejlépe kvetou staré rostliny, které nejsou přesazované ani okopávané.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod