I malá zahrada může dětem nabídnout velkou zábavu. Chce to jen pár dobrých nápadů

 Dílna 
09. května 2018 11:06 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Teplé měsíce vybízejí k dětským hrám v zahradě Shutterstock
Dostat v dnešní době malé děti ven bývá někdy oříšek. Často prosedí hodiny u počítače, tabletu nebo televize. Zkuste to změnit a vytvořte jim na zahradě zábavu, díky které si na výdobytky moderní doby ani nevzpomenou.

Nemusíte hned proměnit vaši zahradu v dětské hřiště, ani není třeba pozvat si drahého architekta. Skvělou venkovní zábavu vytvoříte svým ratolestem i na malém prostoru a za minimum peněz. Chce to jen být trochu kreativní. Pokud si na některé práce sami netroufnete, poproste zručnějšího známého či souseda, určitě vám někdo rád pomůže.

Kuchyňka pro holčičky

Snad každá holčička přivítá malou venkovní kuchyňku. Podobné plastové či dřevěné hračky stojí v obchodě tisíce korun, koutek na "vaření" lze přitom vyrobit doslova za zlomek ceny.

K vytvoření kuchyňky toho ani nebudete potřebovat moc. Stačí pár dřevěných desek a běžné kutilské nářadí v podobě šroubků, hřebíků, kladiva a pilky.

Nejdůležitější je vytvořit pracovní plochu - úplně si zde vystačíte s jednou větší deskou, kterou pomocí konzolí upevníte na zeď. Konzole si můžete koupit v obchodě nebo si je vyrobte doma ze dřeva.

Do pracovní desky vyřežte pilkou dva otvory, do kterých zasuňte obyčejné plastové lavory, které budou plnit roli dřezů. Holčičky si do nich budou moci napustit vodu a věřte, že u takového zahradního umývání nádobí vydrží hodiny.

Pak už jen stačí doplnit kuchyňku jednou či dvěma menšími poličkami a máte hotovo. Nakonec poličky naplňte potřebnostmi v podobě plastových talířků a hrníčků.

Autodráha pro kluky

Malí kluci zase venku ocení parádní autodráhu. Ani ta ale nemusí vyjít na drahé peníze. Ba naopak, nemusí stát skoro nic.

Vyberte na zahradě místečko, kde vám autodráha nebude překážet. Rozvrhněte si její tvar a pomocí běžného zahradního nářadí tvar autodráhy zbavte travního porostu. Jakmile budete mít odplevelenou síť cest, jednoduše hlínu pořádně udusejte.

Bílým sprejem, barvou a štětcem nebo křídou dokreslete dělící čáry silnic, případně přechody pro chodce nebo dopravní značky. Pak už stačí vzít ven pár autíček a váš klučina v mžiku zapomene na počítač i televizi.

Školní tabule

Tabule je další prvek, který dokáže děti na dlouho zabavit. Není třeba se nikde složitě shánět po té opravdové školní - za pár korun ji vytvoříte i sami.

Stačí vzít nějakou větší plotnu - může být ze dřeva, plastu, dřevotřísky či jiného materiálu - a jednoduše ji natřít tabulovou barvou. Pokud se vám nechce nic natírat, k dostání jsou i speciální nalepovací tabule - jde o vinylovou fólii, kterou lehce na podklad přilepíte a zase podle potřeby odlepíte. Barvu i fólii lze pořídit do dvou stovek.

Tabuli zavěste na zeď nebo na plot a vaše děti mají o zábavu postaráno. Aby se křídy neválely po celé zahradě, přimontujte k tabuli i třeba menší kyblík, kam budou moci děti barevné křídy odkládat. Pokud před tabulí vytvoříte i jednoduché posezení (například z dřevěných špalků), mohou si vaši potomci se svými kamarády hrát i na školu.

Nápadů na to, jak dětem připravit na zahradě zábavu, existuje ale daleko více. Například z jedné pneumatiky můžete vytvořit dětem houpačku nebo pískoviště, psali jsme o tom zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod