Jak vyhnat hryzce z vaší zahrady? Zkuste babské rady

 Zahrada 
16. května 2018 12:01 / Jan Novák
  0
📷
4 fotografie v galerii
Zničí úrodu a poškodí kořeny bylin, stromů i keřů Shutterstock
Když na zahradě začne řádit hryzec, je to pohroma. Zničí úrodu a poškodí kořeny bylin, stromů i keřů. Co si počít, pokud se zabydleli právě u vás?

Hryzec vzhledem připomíná potkana. Obvykle má tmavohnědou srst a dorůstá do délky okolo 20 centimetrů, včetně chlupatého ocásku. V tuzemsku patří mezi nejobávanější škůdce na polích a zahradách. Máte-li zahradu poblíž vodního toku nebo s vysokou hladinou podzemní vody, neměli byste být v klidu.

Jak poznáte, že vaši zahradu navštívil hryzec?

Pokud naleznete v zemi díry s průměrem až deset centimetrů, kolem nichž se občas kupí vyhrabaná hlína, je pravděpodobné, že jde o hryzce. Pokud tyto vyvýšeniny rozkryjete, je pravděpodobné, že v nich naleznete zbytky jeho potravy, tedy rostlin. Zaměřuje se na kořenovou zeleninu a kořeny ovocných stromů.

S hryzcem budete mít více práce, než při vyhánění krtka, o kterém jsme psali zde. Pravděpodobně se budete muset obrnit trpělivostí a vyzkoušet a kombinovat hned několik metod.

Odpuzovače či pastičky?

Pouze v některých případech zabírají akustické odpuzovače hlodavců. Je třeba je umístit přímo do nor, aby se zvuk nesl až k podzemnímu doupěti. Přístroj musí být v provozu týdny bez přerušení a účinkuje obvykle na menší ploše, než je inzerováno. Funguje na principu vysílání ultrazvukového signálu, který je pro hryzce nepříjemný a donutí ho opustit váš pozemek.

Další možností je vykuřování dýmovnicí. Je při něm třeba pečlivě ucpat veškeré otvory do nor, což může být obtížné. Účinné je také například fukarem na listí v chodbách vytvořit průvan, který hryzci nesnášejí. Na menších zahradách se osvědčily klasické pastičky na myši, kde je jako návnada kousek jablka.

Těsně před norami fungují i větší pasti na krysy, s návnadou i bez. Pasti klademe k norám večer, aby nezranily zvědavé ptáky. Pracný, ale často účinný způsob je zabudování pastí v podobě velkých skleněných láhví pod nory hryzců. Tří či pětilitrovou láhev, do třetiny naplněnou vodou, zahrabeme těsně před vchodem do nory tak, že vypadá jako další vchod, hryzci si je v noci opravdu často spletou.

S jedem buďte opatrní

Použití pasti či návnady na bázi jedu kromě likvidace neoblíbených hlodavců přináší i komplikace. Musíte brát ohled třeba na to, když vám na zahradě pobíhají malé děti. Měli byste také kontrolovat, zda otrávený hryzec neleží někde, kde by ho mohla sežrat vaše kočka.

Při kladení těchto návnad je třeba nejprve rozdupat hromádky zeminy a následně vypozorovat, které z nich hryzec obnoví, kde se tedy pravidelně pohybuje. Právě ty pak rozhrnete a nakladete do nich návnady. Zvolíte-li metodu použití pastiček, pak je třeba je vložit přímo do nor nebo těsně u vchodu, a to tak, aby je hryzec nemohl podhrabat či jinak obejít.

Babské rady

Traduje se, že hryzce vypudí jakákoliv silně aromatická látka, kterou mu vložíte do nor. Například hadr napuštěný benzínem, zrající sýr, cigaretové nedopalky, někdy se hovoří i o psích chlupech.

Můžete si také vyrobit větrné mlýnky z rozstříhaných PET lahví, které umístíte na kovové tyče. Pokud je jednou stranou zasunete do země, do půdy se pak bude přenášet ruch, který vydávají otáčející se větrníky. Lze narazit i na doporučení pořídit si lasičku, která si při nočním lovu s hryzcem poradí po svém. Přirozenými nepřáteli hryzců jsou i užovky, poštolky nebo také káně.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve