Pořiďte si domů pomocníka. Drtič odpadů odvede černou práci za vás

 Dům 
14. května 2018 11:09 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Drtič si hravě poradí s biologickým odpadem z domácnosti Shutterstock
Drtič odpadu je dalším správným krokem k ekologické domácnosti. Končí v něm totiž až polovina biologického odpadu, který by jinak musel do koše a do popelnice. Před výběrem drtiče si je nutné uvědomit, že jde o hlučného domácího pomocníka.

 Z toho důvodu se poohlížejte po moderních typech, které dokážou eliminovat vydávající zvuk na minimum. Obecně lze ale říct, že drtič při drcení produkuje méně hluku než třeba vysavač nebo mixér. Důležitý je také výkon. Do bytu či domečku bohatě postačí počet otáček v průměru 2500 za minutu, příkon by se měl pohybovat kolem 475-490 W. Jak kompostovat biologický odpad, jsme psali zde

Pokud plánujete využívat drtič pouze v domácnosti, pořiďte si motor s permanentními magnety. Dosahují totiž vyšších otáček. Pro velké gastro provozy se hodí zase indukční motor. Takové drtiče jsou uzpůsobeny pro větší množství odpadu a mohou běžet nepřetržitě.

Zaměřte se i na průměr výtokového otvoru, musí být minimálně 9 centimetrů. Moderní dřezy většinou již tento průměr mají, nicméně pokud chcete drtič jen napojit na ten starý, budete se muset přizpůsobit. Otvor lze zvětšit například u nerezových dřezů, nicméně počítejte i s možností kompletní výměny dřezu.

Při zpracování je velmi důležité mít vždy zapnutou tekoucí studenou vodu. Drtič si poradí se všemi zbytky jídla, které dokáže rodina vyprodukovat. Ať už se jedná o slupky, kosti, pecky, skořápky, těstoviny, pečivo či s odřezky masa, a  to i s těmi méně atraktivními kousky v podobě šlach nebo chrupavek. Zlikviduje však také papírové utěrky a ubrousky nebo třeba čajové sáčky.

Čeho se vyvarovat

Co naopak do drtiče nepatří, je takový odpad, který se v přírodě zkrátka a dobře nerozloží. Může to být guma, sklo, víčka od piva, plasty, hliník, fólie, houbičky a další nežádoucí materiály. Pozor si však dejte i na suché slupky od cibule, kukuřice nebo artyčoků, které drtič rozdrtit nedokáže.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Dům a zahrada

Jak efektivně odstranit starý nátěr ze dřeva a co k tomu použít