Luxfery? Pro někoho symbol komunismu, pro jiné vrchol luxusu

 Dům 
13. května 2018 12:58 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
8 fotografií v galerii
Luxfery zažívají ve stavebnictví oprávněný návrat Shutterstock
Skleněné tvárnice, které má většina z nás stále spojené se socialismem, se těší velkému návratu a trendu ve stavebnictví. Díky nim se totiž dostane světlo i do temných koutů bytu či domu za současného zachování intimity prostoru. Jaké jsou jejich výhody, kam je umístit a jak se s nimi staví, se dočtete v našem článku.

Přemýšleli jste někdy nad tím, co slovo „luxfer“ vlastně znamená? Budete se divit, ale původ najdete v latině. Jedná se totiž o složeninu slova „lux“, tedy světlo, a „ferre“, tedy vést, což výstižně vysvětluje jejich podstatu.

Zpočátku sloužily luxfery pouze k dekoraci, ale později došlo k jejich zpevnění do takové míry, že se staly kvalitním stavebním materiálem a jsou využívány i ke stavbě nosných částí domu. Materiál, ze kterého jsou luxfery vyrobeny, je kvalitní až do té míry, že jsou odolné proti požáru. Dříve se vyráběly pouze v bezbarvém provedení, ovšem dnes je seženete v ohromném počtu odstínů i motivů.

Kam je umístit

Z luxfer bez problému postavíte dělící příčky, sprchovou zástěnu, polopříčku k oddělení toalety od koupelny, ale i barový pult nebo police. Pomocí luxfer můžete dokonce i opticky zvýšit stropy, a to tak, že jimi nahradíte cihly v horní části stěny. Jak bleskově osvěžit vzhled svého domova se dočtete zde.

Prosvětlí i ten nejtemnější pokoj

Pomocí luxfer naženete světlo i do místností, které by jinak působily tmavým dojmem. Světlo, které luxferami prochází, je měkké a stabilní. Speciální pokovené luxfery mají dokonce propustnost světla až 93 %. Pokud vyberete luxfery s nějakým odstínem, počítejte s propustností světla kolem 50 až 70 %. Můžete do nich ovšem umístit i LED diody, takže stěna bude navíc ve tmě svítit.

Průhledné či se vzorem?

Díky luxferám si budete moci užívat rovnoměrného osvětlení interiéru a navíc si můžete vybrat i z různého stupně průhlednosti. Pokud chcete mít soukromí, vyberte si matované tvárnice s leptaným či pískovaným povrchem. Obrysy za stěnou vám zase lehce zdeformují luxfery se vzorem vlny nebo s mřížkou.

Tepelná izolace i odhlučnění

Luxfery se vyrábějí v několika tloušťkách, přičemž základní je 80 mm. Tloušťka 98 mm už má i výrazné tepelně izolační vlastnosti. V létě snižují přehřátí vnitřních prostor vlivem slunečního záření. Skleněné tvárnice se ale používají i pro jejich vynikající hlukovou izolaci. Využijete je tudíž v bytě, který je na rušné ulici.

Stavění s luxferami

Abyste si mohli opravdu vymyslet, co se vám zlíbí, dodávají výrobci k luxferám i celoskleněné dveře a speciální zárubně do luxfer, ukončovací lišty, větrací okénka do luxferové stěny, nebo například zmiňované LED diodové pásky pro svítící stěny. Při jejich použití je však dobré využít systému suchého zdění, abyste mohli později tvárnici s nefunkční LED páskou vyměnit.

Výhody luxfer

  • jedná se o antialergenní materiál
  • jsou velmi pevné a odolné vůči nárazu
  • přivedou světlo do tmavých koutů
  • dokáží spojit i rozdělit prostor zároveň
  • designově osvěží interiér
  • snadno se udržují
  • mají dlouhou životnost
  • jsou nehořlavé, izolují a nepropouští hluk
  • mají univerzální použití jak venku, tak uvnitř, v paneláku i rodinném domě
  • jedná se o moderní stavební materiál, který je kompatibilní s jinými materiály
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47