Boj s okurkovou plísní je náročný. Vyzkoušejte triky našich babiček

 Zahrada 
17. května 2018 13:21 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Okurky ráda napadá plíseň okurková Shutterstock
Těšíte se na úrodu okurek? I když je pěstování této zeleniny poměrně snadné, často ji napadá plíseň okurková. Tato choroba dokáže prakticky během několika dní totálně zlikvidovat celou úrodu nakládaček, ale i salátovek. Podobně likviduje i melouny nebo dýně. Vyplatí se na tuto nemoc včas připravit.

Plíseň okurková je houbovité oemocnění, které zpočátku vypadá velmi nenápadně. Na listech se začnou objevovat žluté skvrny ohraničené žilkami. Ovšem za pár dní se skvrny rozrostou, až nakonec splynou do velkých celků. Listy pak velmi rychle uschnou a celá rostlina postupně uhyne.

Boj s touto chorobou je velmi náročný. Pokud chcete úrodu před plísní uchránit, je třeba na to myslet včas. Existuje několik opatření, která lze udělat preventivně. S plísní už bojovaly i naše babičky, také ony měly několik rad, jak s plísní okurkovou zatočit.

Prevence

Co se týká prevence, existuje několik možností, jak svou úrodu okurek před plísní ochránit.

Zvolit můžete například chemickou ochranu. Přípravků existuje několik a v každém specializovaném obchodě vám s výběrem určitě poradí.

Z nechemických preventivních opatření se osvědčil takzvaný vertiko systém. Jde o pěstování na síti či na provázcích. Je to velmi účinné - listy výše nad zemí osychají mnohem rychleji než na zemi, a tak se plíseň nemůže tak silně šířit.

Pokud okurky pěstujete ve sklenících a fóliovnících, rozhodně pořádně větrejte. Pokud pěstujete okurky venku na zahrádce, vybírejte pro ně místo plně osluněné, s přirozeným prouděním vzduchu.

Existuje ale ještě jedna přírodní cesta, a to použít přípravky obsahující fytopatogenní houby Pythium oligandrum. Použití přípravku je velmi jednoduché, stačí máčet kořeny ve vodném roztoku a následně sazenice běžně zapravit do půdy. Pythium oligandrum působí jako parazit škodlivých hub a plísní, protože díky enzymatické výbavě rozkládá těla škodlivých hub a zabraňuje jejich rozmnožování. Rostlinu tedy podpoříte přirozenou cestou tak, aby byla vůči chorobám rezistentní, a to bez jakékoliv chemie.

Boj s plísní

Rostlinky každý den pečlivě kontrolujte a pokud objevíte sebemenší náznak plísně, okmžitě jednejte. Napadené části rostlin ihned zlikvidujte a rostlinu ošetřete nejlépe biologickým prostředkem. Listy je nutné postříkat nejen na povrchu, ale i zespodu.

Pokud se bráníte komerčním přípravkům, můžete vyzkoušet triky našich babiček. Nejznámější je mléčný postřik. Stačí prý smíchat jeden díl mléka s dvěma až třemi díly vody a rostliny směsí postříkat. Mělo by jít ovšem o mléko čerstvé, nikoliv tepelně zpracované.

Druhou známou babskou radou je křenový postřik. Ten si připravíte tak, že nastrouháte asi 5 dkg křenu a jeden den ho necháte vylouhovat v pěti litrech vody. Postřik pak aplikujete na rostliny. Do jaké míry ale tyto babské rady fungují, je otázkou.

Pokud ale vše dobře dopadne, můžete se těšit na bohatou úrodu. Hodně lidí zpracovává okurky i tak, že je zavaří. Pokud i vy budete mít na zimu několik lahví zavařených okurek, rozhodně z nich potom nevylévejte lák. Voda z okurek má totiž mnoho dalšího využití, jak jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47