Jak vybrat správnou kuchyňskou desku?

 Dům 
23. května 2018 16:25 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Deska musí ladit s kuchyní Shutterstock
Pracovní deska je extrémně zatěžovaná část kuchyňské linky, a proto se při výběru zaměřte převážně na její odolnost. Musí obstát proti všem nástrahám práce v kuchyni. V domácnostech jednoznačně vedou laminátové desky vyrobené z dřevěných třísek spojených syntetickými pryskyřicemi.

Nespornou výhodou je nízká pořizovací cena. Mezi další pozitiva se řadí odolnost vůči mechanickému nárazu, teplovzdornost, odolnost proti vodě a snadná údržba. Doma desku můžete mít v lesklém i matném provedení a s různými strukturami. Výrobce umí napodobit dokonce kámen i dřevo.

Problém může nastat při narušení povrchu, například čepelí nože, protože voda dokáže nadělat pořádnou paseku. Pokud zateče do spár, laminátový povrch nabobtná a deska se nenávratně poničí. Nevýhoda spočívá v tom, že desku nelze opravit například přebroušením, ale je nutná výměna.

Dřevěná deska

Snad žádný jiný materiál nemá takovou schopnost zateplit interiér v takové míře jako dřevo. Právě to je jedním z důvodů, proč se z něj vyrábějí i kuchyňské pracovní desky. V této roli však neobstojí každé dřevo, ale pouze tvrdé a dobře vysušené. Ideální je dub, ale použít lze i buk nebo břízu.

Pracovní deska z masivního dřeva je příjemně teplá na dotek, perfektně se hodí do klasických kuchyňských sestav nebo do kuchyní venkovského stylu. Na rozdíl od lamina lze povrch desky při poškození opět přebrousit a vyspravit. O desku se musíme pravidelně starat, jednou za rok ji ošetříme olejem nebo voskem. Pokud plánujete nerezovou kuchyňskou desku, psali jsme o ní zde.

Vyšší cena

Pro náročnější zákazníky jsou na trhu desky z přírodního kamene. Kámen je kvalitní, nadčasový, vydrží bez problému vysoké teploty a je odolný vůči kyselinám. Nejvíce se používá pálená žula, u mramoru hrozí možnost zabarvení. Žula má všechny přednosti: je tvrdá, nelze ji poškrábat, nabízí zajímavé struktury, kresbu a odstíny. Nevýhodou je vysoká pořizovací cena.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve