Jak si vytvořit jezírko na zahradě jednoduše a nezruinovat přitom domácí rozpočet?

 Zahrada 
15. července 2018 17:00 / Jan Novák
  0
📷
5 fotografií v galerii
Jezírko by mělo být chloubou vaší zahrady Shutterstock
Každý majitel chce mít zahradu co nejkrásnější a nejlépe i s jezírkem, u kterého bude relaxovat po náročném pracovním dni. Jak na to, aby stavba netrvala dlouho a nestála majlant?

Pokud chcete ušetřit, nebudete si zvát na stavbu jezírka zedníka, natož specializovanou firmu. Každý zručnější kutil to přece zvládne sám. Nejprve si musíte ujasnit, kde jezírko chcete mít, k čemu bude sloužit a jak by mělo být velké.

Platí přitom známé pořekadlo "dvakrát měř a jednou řež". Než kopnete do země, měli byste mít záměr promyšlený do detailů, abyste pak zvoleného řešení nelitovali. Pokud máte úvodní "projekční" fázi za sebou, je na čase vyrazit na nákup materiálu.

Potřebovat budete geotextilii, fólii, igelit, dřevěné latě, písek, kámen, štěrk a nakonec i vodní rostliny a ryby. Samozřejmostí je vhodné nářadí.

Začínat budete výkopem jámy. Obrysy jezírka vyměřte, označte je a pusťte se do práce. Hloubku volte podle toho, jakou předpokládáte výšku hladiny. Odvíjí se i podle toho, jaké rostliny a ryby v jezírku chcete mít.

Poté, co vykopete jámu, je čas na zpevnění stěn jezírka. Z hlíny a písku namíchejte směs, kterou zahladíte případné ostré stěny. Po zatvrdnutí na ně natáhněte spodní fólii, případně igelit, a na ně položte hrubší textilii. Horní fólii instalujte nejlépe za slunečného dne.

Při napouštění jezírka ji postupně rovnejte a vytláčejte co nejvíce vzduchu. Břehy modelujte přichystanými kameny a štěrkem. Napuštěné jezírko potom nechte několik dnů odstát.

Teprve potom do něj zkuste nasadit první ryby, například okrasné karasy. Postupně sázejte i vodní rostliny. Jaké, to záleží na vašem vkusu a na podmínkách, které v jezírku budou mít.

Stavbou jezírka a nasazením rostlin a ryb však vaše práce nekončí. Nevzhledné rostliny v následujícím jaře seřežte a vyměňte, jezírko musíte pravidelně čistit, jak jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve