Anglická játra - lahůdková hostina za pár minut

Dozdobte brambory zelenou petrželkou, talíř červenou řepou a máte luxusní hostinu.
 Ostatní 
30. ledna 2015 08:29 / enjoyyourcooking.com
  0   0
Pokud patříte k lidem, kterým játra drůbeží, telecí nebo vepřová chutnají, máme pro vás dobrou zprávu. Dříve se říkalo, že játra jsou nezdravá, ve skutečnosti tomu tak ale není. Jen se jich nemá jíst moc. Porci jednou až dvakrát měsíčně si ale klidně dejte, tělu dodáte i slušnou dávku vitaminů a železa.

Delikatesou jsou játra husí, ta jsou ale opravdu hodně tučná. Ta kuřecí o něco méně, zase z nich ale minutku nejde dobře připravit. Z drůbežích jsou tedy pro běžnou konzumaci nejlepší játra krůtí. Vepřová jsou tučnější než hovězí, ta ale na minutkovou přípravu jsou zase dost tuhá. Ideální jsou telecí, bývají ale k dostání jen vzácně. Takže na náš recept přece jen použijeme vepřová.

Játra obsahují velké množství železa, vitaminů A a D a také vysoké procento bílkovin. To je dobrá zpráva. Horší je, že ani jisté množství lecitinu nedokáže vykompenzovat cholesterol, který v játrech konzumujeme. Takže pokud s ním máte problémy, játra vynechte. Vhodná nejsou ani pro ty, kdo mají zvýšenou hladinu kyseliny močové, tedy dnu. Všichni ostatní si pochoutku z jater občas mohou dopřát. Nabízíme vám recept, který je nejen lahůdkový, ale na talíři také skvěle vypadá, takže se hodí i na slavnostnější oběd nebo večeři.

Anglická játra se šťouchanými brambory a salátem červenou řepou s křenem
4 porce
600 g vepřových jater, 600 g brambor, 1 cibule, 50 g šunky, 2 větší červené řepy, křen, 2 lžíce octa, lžička cukru, olej, sůl, pepř, nasekaná pažitka nebo petrželka

Červená řepa se vaří dost dlouho, takže si ji přichystejte třeba den dopředu. Játra nakrájejte na plátky, osuště ubrouskem, opepřete a lehce potřete olejem. Cibulku lehce orestujte na trošce oleje, přidejte nadrobno nakrájenou šunku, brambory pošťouchejte vidličkou a zamíchejte s cibulkou a šunkou a pažitkou nebo petřelkou. Uvařenou červenou řepu oloupejte, nastrouhejte, smíchejte s nastrouhaným křenem, trochou octa a cukru. Rozpalte na pánvi trochu oleje, na něm rychle opečte plátky jater z obou stran. Osolte, až když jsou játra hotová, jinak ztvrdnou. Šťouchané brambory napěchujte do hrníčku a vyklopte na talíř. Menším hrníčkem vytvarujte kopičky červené řepy. Přiložte plátky jater a lehce je přelijte výpekem.
◼ redakce hobby / inStory.cz
Komentáře
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Cestování

Rozlučte se s létem stylově: Na nejslunnějším místě Evropy

Věda & Vesmír

Ozónová díra je letos rekordně malá. Může za to hned několik faktorů

Bydlení

Vyzkoušejte sílu aspirinu. Dokáže zázraky s prádlem i v koupelně

Zavřít reklamu