Líska je univerzální a přitom nenáročný strom

 Zahrada 
14. srpna 2018 16:06 / Marcela Plachá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Vypěstujte si vlastní oříšky Pixabay
Líska se výborně hodí do živých plotů, její kořeny výborně drží svah, plody lísky, lískové oříšky, jsou zdravou pochoutkou a z lísky se dá využít i dřevo a proutí. Pěstování lísky přitom není vůbec složité.

Líska je nenáročná na stanoviště, ale pokud se jí opravdu daří, rychle se rozrůstá. Některé odrůdy se hodí jako živý plot, jiné jsou velmi dekorativní solitéry. Výborné lískové oříšky ale poskytují všechny lísky. Poradíme vám, jak si je vypěstovat. 

Jakou půdu lísky potřebují

Lísky není vhodné pěstovat v písčitých půdách, které neudrží v půdě dostatek vláhy. Právě vláhu lísky potřebují. Její kořeny se rozprostírají spíše do šířky než do hloubky, ale i v půdě drží dobře. Ideální je proto pro lísky hlinitá půda, která může být částečně i kamenitá. Líska nemá ráda těžké, zamokřené ani studené půdy, ale ani přílišné sucho. V záplavových oblastech přitom líska zvládne i několikadenní vysokou vodu. Na březích rybníků a vodních toků, kde má líska dostatečnou vlhkost a vlivem náplav i dostatek živin, není třeba půdu hnojit. Daří se jí také ve výbězích pro slepice. 

 

Pomáhá proti erozi a větru

Líska může růst i na půdách s tenkou vrstvou ornice, pokud má dostatek vody. Proto se hodí pro zpevňování svahů a břehů, které chrání proti vodní erozi. Odborníci tvrdí, že právě líska je v našich krajích nejvhodnější strom s protierozní funkcí. Zvlášť dobře se osvědčila líska ve větrolamech, kdy může být dobrou ochranou před letními větry.

Odrůdy lísky

Jednotlivé odrůdy se liší velikostí, tvarem, svými plody i délkou života. Bylo jich vyšlechtěno nepřeberné množství, nejoblíbenější jsou ale Líska Webbova, Lombardská bílá a Hallská obrovská. Velmi oblíbená je také červenolistá Líska obecná (Corylus Avellana Red Majestic). O dalších odrůdách a sběru oříšků jsme psali také zde.

Lískový oříšek je léčivý

Oříšek obsahuje spoustu minerálů a vitaminů, mezi kterými nechybí B1, B2, C a E. Dále obsahuje bor, chrom, draslík, fosfor, hořčík, kvalitní oleje, kyselinu listovou a pantotenovou, mangan, měď, vápník, vlákninu, selen, zinek, železo a další organismu prospěšné látky. Oříšky pomáhají při psychickém i fyzickém vyčerpání, v prevenci a léčbě osteoporózy, zlepšují paměť, posilují srdce a oběhový systém. Strouhané lískové oříšky prospívají diabetikům. 

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve