Na porytí záhonu je nejvyšší čas, udělejte to před nástupem mrazu

 Zahrada 
20. listopadu 2019 09:23 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Rytí zajistí lepší úrodu Depositphotos
Nestihli jste ještě po posbírání úrody ze zahrádky porýt záhon? Je nejvyšší čas. Jakmile se dostaví mrazivé počasí, těžko se vám bude do země kopat. Proto neleňte a vrhněte se na to!

Hrášek už je dávno obraný a jahody posbírané, lidé už mají sklizenou i zásobu brambor. Pokud jste to ještě neudělali, musíte porýt záhon, aby byla půda přichystaná na další rok. Nenechte se ukolébat tím, že je to zbytečná práce. Důkladné obrácení vrchních vrstev zeminy na zeleninových záhonech vám dává záruku, že příští rok nebudete mít tolik plevele a struktura půdy bude ideální na další pěstování.

Ne pampelišky

Navíc můžete na podzim zarýt i rostlinné zbytky nebo hnůj, čímž půdu ještě vylepšíte. Nejprve odstraňte zbytky zeleniny nebo květin a vytrhejte plevel, který se množí kořenem. Jsou to například pampelišky nebo bodláky. Nedávejte je ale na kompost, protože by se dál množily.

Naopak obyčejnou trávu nebo plazivý plevel můžete použít na hnojivo, pokud nejsou příliš velké. Nemusíte se ani snažit vytrhnout je s kořenem. Mějte ale při ruce kompost nebo hnůj, který budete zarývat. Hnůj nedávejte do záhonů, kde budete pěstovat česnek nebo cibuli, protože by jim to uškodilo.

Největším pomocníkem bude rýč. Odryjte první řádek hluboký asi 25 centimetrů. Zeminu hažte za řádek na záhon. Do díry dejte hnojivo. Vše potom zakryjete hlínou z dalšího řádku. Řádek nedělejte širší než čtvrt metru. Pokud zarýváte plevel, dejte pozor na to, aby netrčel ven. Stačilo by to na to, aby se rozrostl, což nechcete. Jak se zbavit plevele, jsme psali zde.

Opatrní buďte u jahod. Nenechávejte je do jara zaplevelené. Jejich nástup by byl pomalejší a úroda poloviční, takže pokud to nechcete riskovat, poryjte i jejich záhony. Buďte obezřetní s rytím pod stromy. Mnoho z nich koření mělce a rytím můžete odhalit část kořenů, čímž způsobíte špatný příjem živin a případné vymrznutí.

Smíchat listí

Neopomeňte ani shrabání listí. Nenechávejte ho na trávě, protože může způsobit holá místa. Téměř všechno listí můžete využít na kompost, je dobré ho smíchat se zeminou, zbytky s kuchyně případně s popelem. Rychleji se pak promění v úrodnou hmotu.

Větší hromadu listí můžete dát na cibuloviny nebo je nechat pod ovocnými stromy jako ochranu. Pokud ale stromy trpí rzí, všechny listy raději vyhrabejte a použijte je na kompost. Čím více kompostu, tím více kvalitního hnojiva.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve