Nakreslete si vlastní obraz. Nepotřebujete k tomu téměř nic

 Ostatní 
14. srpna 2018 12:01 / Marcela Plachá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Kresba je skvělá relaxační technika Pixabay
Pojďte si vyzkoušet něco nakreslit! Ještě nedávno neměl na kreslení nikdo čas. Pak se objevily relaxační omalovánky pro dospělé a náhle si milióny lidí čas na kresbu udělaly. Vyzkoušejte rovnou nakreslit vlastní obraz. Nepotřebujete k tomu téměř nic.

Kreslení či malování není ani tak v rukou, jako spíše v hlavě. Jakmile se rozhodnete, tak to půjde. Pro začátek můžete vyzkoušet omalovánky pro dospělé – na trhu existuje velký výběr sešitů s předlohami na různá témata. Omalovánky pro dospělé už si získaly milióny příznivců. Můžete jít ale ještě dál. 

Důležité je uvolnění

Možná už sice víte, že chcete kreslit, ale nevíte co, ani jak. Ze začátku můžete mít jen skicák, do kterého budete prostě čmárat. Necháte ruku, ať volně klouže po papíře a vytváří jakoby sama nejrůznější kolečka, spirály, ale klidně i kosočtverce. Proč ne? Je zkrátka nutné uvolnit zápěstí a svou mysl. Čím víc budete na ruku (a na svůj mozek) tlačit, tím méně vám kresba půjde a nebude vás to bavit. Brzy zjistíte, že můžete i celou hodinu kreslit jednu květinu a že je to zábavné a osvěžující. 

Lépe s předlohou

Pokud už máte pocit dostatečného uvolnění zápěstí, zkuste jednoduchou kresbu. Nejlépe podle předlohy. Rozhodně se nemusíte obávat. Mnoho lidí, kteří v životě nemalovali, vezme tužku do ruky a zničehonic vytvoří úžasné dílo. Zvolte si jako předlohu jednoduchý obraz, který se vám opravdu líbí. Ideálně také obraz, který není abstraktní, abyste se naučili kreslit správně. Může to být i fotografie. Nejvíc se ale naučíte při kresbě reálné. Může to být zátiší, květina v květináči, nebo jen něco jednoduchého, jako je ovoce. Na reálných objektech si lépe uvědomíte, jak správně kreslit. Důležité je klást si objektivní cíle. 

Abstraktní kresba

Nejlákavější je kreslení zpaměti, podle vlastní fantazie. To může přinést hodně uvolnění i radosti. Nenaučíte se ale techniku. I v tomto řemesle jde totiž o učení. Funguje to tak, že když např. nakreslíte třikrát člověka v dané pozici podle modelu, dokážete ho potom i z hlavy. A dokonce ho budete schopni nakreslit i v trochu jiné pozici. Začátečníky láká abstrakce, protože jim připadá jednoduchá. Ve skutečnosti se ale umělci nejprve učí zvládnout perfektně techniku. Abstrakce totiž stojí na stejných pravidlech, jako obraz s reálným zobrazením. Není to jen náhodný flek uprostřed obrazu. Jestliže ale nemáte ambice vystavovat v národních síních, kreslete podle svého pocitu a na doporučení se příliš neohlížejte. Je to přece váš obraz!

Kreslit nebo malovat?

Ruka se vám lépe uvolní při kreslení, tedy při používání tužek, pastelek apod. Na některých relaxačních kurzech se lidé rychlou kresbou zbavují vnitřního napětí, když zběsile škrtají po papírech. K malbě potřebujete štětce a vodu (případně ředidlo). Malba poskytuje ohromné barevné možnosti a během chvíle dokáže vyčarovat neskutečně barevný svět. Malby se ve většině případů provádí štětcem, kterým se barva nanáší na podklad, zpravidla papír, plátno, stěnu nebo neobvyklé povrchy, kov, dřevo, plast, kámen atp. Podle druhu povrchu se vybírá i druh barvy, kterou se maluje. Nebojte se vyzkoušet kresbu ani malbu. Sami zjistíte, co právě vám vyhovuje nejlépe. Jak si pak své dílo pověsit, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47