Je čas sběru lískových oříšků

Ořechy dozrávají na přelomu srpna a září, dle odrůdy i v říjnu.
 Dům 
26. srpna 2016 16:23 / Internet
  0   0
Ořechy, oříšky, ty chutné a zdravé laskominy, už je tu zase jejich čas. Při procházkách v přírodě jste si jistě všimli, že už se začínají objevovat pod stromy, jak napadané některé druhy lískových ořechů. Ptáte-li se, kdy je správný čas na jejich sběr, čtěte dále.

Plody lísky obecné jsou typické kulovité hnědé ořechy, které vyrůstají samostatně, nebo častěji ve skupinkách po max. 5 kusech. Na konci jsou ořechy zakončeny malým hrotem a z druhé strany je kryje zelený či zelenohnědý obal, který tvoří srostlé listeny. Lískové ořechy dozrávají koncem léta.

Druhy lískových ořechů

V současnosti existuje několik kultivarů lískových ořechů, které se množí řízkováním nebo roubováním.

Líska Webbova - stará velkoplodá odrůda s podlouhlými oříšky, částečně samosprašná (pro lepší úrodnost je lepší vysazovat dvě různé odrůdy). Dozrává v září a říjnu.

Líska Hallská obrovská – stará odrůda velkoplodé lísky, částečně samosprašná, mrazuvzdorná, plodící oříšky kulatého tvaru. Sklízí se koncem září až začátkem října.

Líska Zellská červená - stará odrůda červenolisté lísky, její název je odvozen od kláštera Zell (Německo), kde byla vyšlechtěna. Oříšek je střední, zraje koncem září až v první polovině října. Lze použít i jako okrasnou.

Líska turecká (Corylus colurna) - stromově rostoucí druh lísky, používaný často jako alejový strom - dorůstá až 20 m. Plody jsou menší a ve větších shlucích. Pochází z jihovýchodní Evropy až jihozápadní Asie. Oříšky jsou použitelné podobně jako u lísky obecné, dřevo se využívá v nábytkářství.

Oříšky jsou zásobárnou mnoha prospěšných látek

Vysoký obsah tuků (kolem 50-60%) a nezanedbatelné množství bílkovin (kolem 15%) stojí za jejich značnou výživností. Jsou tak výborným zdrojem energie, doplněným o mnoho dalších cenných látek. Najdeme v nich především vitaminy skupiny B, karoteny, v tuku rozpustný vitamin E, je v nich zastoupen dokonce i vitamin C. Za povšimnutí stojí i dlouhý seznam nepostradatelných stopových prvků, v oříšcích najdeme draslík, vápník, fosfor, hořčík, železo, měď, bor, mangan, zinek, chrom, selen a další. Ne nadarmo jsou oříšky velice oblíbenou potravou sportovců a vyznavačů zdravé výživy, jediná hrst oříšků nám často dodá více prospěšných látek, než porce běžného jídla, navíc ve velmi zdravé a přirozené formě.

Dobrý tip na chutné uskladnění

Pokud rádi mlsáte, netrapte se s tím, jak a kde budete ořechy skladovat. Naložte si je do medu. Uvidíte, že z vaší spíže zmizí dřív, než by je mohl najít nějaký škůdce. Ideální je namíchat do hrnce med s ořechy v poměru 1:1. Společně vše na plotně zahříváme, dokud se med nerozpustí. Naložené ořechy v medu je nejvhodnější skladovat v uzavíratelné sklenici se šroubovacím víčkem. Až vás přepadne mlsná anebo budete cítit, že vaše nervy se potřebují uklidnit, jednoduše sáhnete po sklenici s ořechy naloženými v medu.

◼ redakce hobby / inStory.cz
Komentáře
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Cestování

Víkend v ruské metropoli je skutečným zážitkem. Moskva vás pohltí a jen tak nepustí

Věda & Vesmír

Přírodní nepřátelé našeho zdraví. Ale existují vůbec?

Bydlení

Propadněte i vy kouzlu neodymových magnetů