Pokud orchidej přerostla květináč, přišel čas ji přesadit

 Ostatní 
28. srpna 2020 07:59 / Eva Vogelová
  0
📷
7 fotografií v galerii
Během přesazování orchideje se musíte držet určitých pravidel  Depositphotos
Orchidej je velmi oblíbená květina, která se vyjímá ve spoustě domácností. Potřebuje však důkladnou péči, aby krásně kvetla. Součástí je i přesazování. Jednou za čas se mu nevyhnete. Přesazování byste neměli odkládat. Zjistěte, jak na to.

Přesazení orchideje je nutné zejména ve chvíli, kdy rostlina přerůstá květináč. Kořeny se na sebe mačkají a plazí se po bocích květináče. Mohou být do sebe dokonce zamotané. V takových případech mohou mít potíže s čerpáním živin.

Před přesazením vše vydezinfikujte

Předtím, než se pustíte do samotného přesazování orchideje, byste měli veškeré potřebné věci vydezinfikovat. Zejména květináč, do kterého hodláte květinu přesadit. Orchideje obecně jsou totiž náchylné k infekcím, kvůli kterým by mohly uhynout.

Vyjměte orchidej z původního květináče

Prvním krokem v přesazení je vyjmutí orchideje z původního květináče. Těsně předtím ji můžete trochu zalít vodou, aby byl tento úkon jednodušší. Chytněte ji ze spodu za listy a vytáhněte. Následně z kořenů odstraňte zbytky starého substrátu.

Zastřihněte kořeny

V dalším kroku zkontrolujte kořeny. Pokud uvidíte, že se některé z nich rozpadají či odumírají, zastřihněte je nůžkami. Před použitím je nezapomeňte vydezinfikovat. Uhnívající kořeny poznáte podle toho, že jsou na dotek měkké a hebké. Zdravé kořeny bývají bílé. Kořeny opláchněte vodou, aby byly poddajnější. Ty, které jste zastřihli, posypte skořicí. Funguje totiž jako ochrana před vznikem chorob.

Připravte si nový květináč a substrát určený pro orchideje

Nový květináč pro orchidej by měl být o trochu větší než ten předchozí. Neměl by však být až příliš velký. Na dno květináče nasypejte trochu substrátu určeného speciálně pro orchideje. Kořeny květiny zabalte do rašeliníku a navlhčete je. Nakonec orchidej opatrně dejte do nového květináče.

Orchidej potřebuje stejné stanoviště jako předtím

Postavte ji na stejné stanoviště jako předtím. Po přesazování by si na nové nemusela zvyknout. Přesazená a zalitá květina potřebuje dostatek tepla. Proto je ideální přesazovat rostlinu v létě. V nižších teplotách by totiž mohla začít hnít. Orchideje hnojení potřebují, ale provádějte to až měsíc po přesazení. Dále čtěte: Jak pečovat o trávník v horkých letních dnech, aby byl stále zelený a hustý.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008