Jak připravit kvas na pálenku. Na čem nejvíce záleží?

Správné načasování vypálení kvasu rozhodne o tom, zda se výsledný destilát podrobí degustaci nebo se ještě před pálením vyhodí
📷
Další 2 fotografie v galerii
 Ostatní 
24. srpna 2018 13:38 / Shutterstock
  61   10
Kvalita pálenky je závislá na kvalitě kvasu. Prvním předpokladem dobré pálenky je dobrý kvas. Základní podmínkou je, aby ovoce do kvasu bylo zralé a bez plísní nebo hub.

Před zakládáním kvasu si připravte vhodnou nádobu, určitě ne železnou. Nádoba by měla mít objem alespoň 50 litrů, jelikož to je většinou i minimální množství, které vám v pálenici vypálí. Nádobu důkladně vymyjte horkou vodou. Vyberte rovněž vhodné místo, kam nádobu umístíte, mělo by to být v prostředí, kde je stálá teplota, která se pohybuje okolo 17 – 20 °C. 

Kvas do nádoby naplňte do 90 procent jejího obsahu. Ovoce je nutné před jeho uložením do nádoby v jiné nádobě lehce pomačkat plochým předmětem. U peckovitého ovoce dejte pozor, aby mačkáním nebyly rozdrceny pecky, jejich hořká chuť by nepříznivě ovlivnila příchuť celého destilátu.

Pomačkáním ovoce docílíte rychlého uvolnění šťávy z ovoce, zabráníte růstu bakterií, které by odebíraly kvasinkám zkvasitelné cukry. Má-li kvasinka, která se množí značně pomaleji než bakterie, možnost rychlejšího přístupu k cukrům obsaženým v ovocné šťávě, vytváří rychleji a ve větším množství líh, který rozmnožování nežádoucích bakterií a ostatních mikroorganismů potlačuje a mikroorganismy usmrcuje.

Délka samotného kvašení je závislá na teplotě. Čím je teplota kvasu vyšší, tím kratší dobu trvá. Při teplotě kolem 15°C trvá cca šest týdnů. Kvasný proces má probíhat tak, že kvas začne kvasit druhý den a kvasí nepřetržitě tak dlouho, až je veškerý cukr prokvašený na alkohol. Ovoce vhodné pro pálení najdete zde.

Hotový kvas nesmí být ani sladký, ani nasládlý a neměl by unikat oxid uhličitý. V takovém případě si můžete objednat pálení v pálenici. Pokud by se vám objednání nepodařilo hned, kvas je možné uskladnit v chladu po deset a více týdnů. Opět záleží na teplotě.

Marie Popelková | inStory.cz
Komentáře
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Cestování

Chcete-li poznat to pravé Španělsko, musíte navštívit Jerez. Učaruje vás i v zimě

Věda & Vesmír

Dříve jsme se mohli kochat pohledem na oblohu plnou hvězd, dnes už to jen tak nezažijeme. Čím to je?

Bydlení

Jak pečovat o parkety? Postačí vám správně naředěný ocet

Zavřít reklamu