Jak připravit kvas na pálenku. Na čem nejvíce záleží?

 Ostatní 
24. srpna 2018 13:38 / Marie Popelková
  10
📷
3 fotografie v galerii
Správné načasování vypálení kvasu rozhodne o tom, zda se výsledný destilát podrobí degustaci nebo se ještě před pálením vyhodí Shutterstock
Kvalita pálenky je závislá na kvalitě kvasu. Prvním předpokladem dobré pálenky je dobrý kvas. Základní podmínkou je, aby ovoce do kvasu bylo zralé a bez plísní nebo hub.

Před zakládáním kvasu si připravte vhodnou nádobu, určitě ne železnou. Nádoba by měla mít objem alespoň 50 litrů, jelikož to je většinou i minimální množství, které vám v pálenici vypálí. Nádobu důkladně vymyjte horkou vodou. Vyberte rovněž vhodné místo, kam nádobu umístíte, mělo by to být v prostředí, kde je stálá teplota, která se pohybuje okolo 17 – 20 °C. 

Kvas do nádoby naplňte do 90 procent jejího obsahu. Ovoce je nutné před jeho uložením do nádoby v jiné nádobě lehce pomačkat plochým předmětem. U peckovitého ovoce dejte pozor, aby mačkáním nebyly rozdrceny pecky, jejich hořká chuť by nepříznivě ovlivnila příchuť celého destilátu.

Pomačkáním ovoce docílíte rychlého uvolnění šťávy z ovoce, zabráníte růstu bakterií, které by odebíraly kvasinkám zkvasitelné cukry. Má-li kvasinka, která se množí značně pomaleji než bakterie, možnost rychlejšího přístupu k cukrům obsaženým v ovocné šťávě, vytváří rychleji a ve větším množství líh, který rozmnožování nežádoucích bakterií a ostatních mikroorganismů potlačuje a mikroorganismy usmrcuje.

Délka samotného kvašení je závislá na teplotě. Čím je teplota kvasu vyšší, tím kratší dobu trvá. Při teplotě kolem 15°C trvá cca šest týdnů. Kvasný proces má probíhat tak, že kvas začne kvasit druhý den a kvasí nepřetržitě tak dlouho, až je veškerý cukr prokvašený na alkohol. Ovoce vhodné pro pálení najdete zde.

Hotový kvas nesmí být ani sladký, ani nasládlý a neměl by unikat oxid uhličitý. V takovém případě si můžete objednat pálení v pálenici. Pokud by se vám objednání nepodařilo hned, kvas je možné uskladnit v chladu po deset a více týdnů. Opět záleží na teplotě.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008