Chcete si pořídit akvárium? Vyvarujte se nejčastějších chyb

 Mazlíčci 
24. srpna 2018 10:01 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Do akvária nepatří věci, které uvolňují barvu Shutterstock
Při návštěvě u známých jste zjistili, že pohled na podvodní svět vás uklidňuje a přemýšlíte o vlastním akváriu? Při zakládání si však dejte pozor na možné chyby.

Při procházce jste narazili na pěkný kámen a přemýšlíte, že si jej vezmete domů, kde se bude vyjímat v akváriu? Raději tuto myšlenku hned zavrhněte. Kameny totiž můžou obsahovat vápník, a to nejčastěji ve formě uhličitanu vápenatého, který do akvária rozhodně nepatří. Ovlivňuje totiž tvrdost vody, a tím roste obtížnost vstřebávání živin pro rostliny.

Otestujte ho

Pokud se však kamene nechcete vzdát, můžete doma otestovat, zda obsahuje vápenec. Stačí na testovaný kámen kápnout ocet a počkat, zda začne kapalina šumět. Pokud ano, je v kameni přítomný vápenec. Kyselina totiž reaguje s uhličitanem vápenatým. Při výběru také dávejte pozor, aby kameny neměly ostré hrany. Rybky by se o ně mohly poranit.

Do akvária nepatří ani kořen, který si přinesete z procházky v lese. Měkké druhy dřeva totiž časem začnou ve vodě hnít. Ideální je zakoupit v akvarijních prodejnách kořeny z tvrdého tropického dřeva, které po vložení do vody ihned klesnou ke dnu. Další možností jsou kořeny z rašelinišť. Stejně tak do nádrže nepatří ulity nebo lastury, ani pomalované hračky, jejichž barvy se ve vodě rozpouštějí. Barva totiž může mít nepříznivý vliv na kvalitu vody v akváriu. Co dělat, aby vám v horku neuhynuly ryby v jezírku, jsme psali zde.

Na velikosti záleží

Problém se může vyskytnout také při špatném výběru velikosti akvária. Malý prostor totiž může mít špatný vliv na samotné obyvatele akvária. Rybičky můžou nejen zakrnět ve svém růstu, ale také žijí pod stresem, který zkracuje jejich délku života a může způsobovat i různá onemocnění. Stres u nich může vyvolat také špatné umístění jejich obydlí. Ideální není frekventované místo vašeho domu nebo deska pracovního stolu, která přenáší otřesy při psaní na klávesnici.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008