Využijte spadaná nezralá jablka na maximum
Jablka patří k nejrozšířenějšímu domácímu ovoci. Skvělé je, že patří také k ovoci, které je zdravé. Jak jsme psali v jiném článku, jsou dokonce na druhém místě zdravotní prospěšnosti. Bohužel spadaná nezralá jablka nemají zdánlivě velké využití. Většinou proto skončí na kompostu. To je ale škoda. Pokud máte před sebou ještě nějaké zavařování, můžete i spadaná jablka využít. Nevíte jak? Vyrobte si vlastní pektin, jablečný rosol či třeba jablečná povidla.
Výroba pektinu
Pektin je želírující složka, která je potřebná pro vznik dobré marmelády. Ovoce, které má pektinu málo, potřebuje, abychom nějaký přidali. A pokud ho nechcete kupovat, můžete si vyrobit vlastní z jablek, která ho obsahují naopak velmi mnoho.
Postup výroby je jednoduchý. Jablka umyjte, nakrájejte, zbavte jadřinců. Podlijte vodou a vařte přikrytá asi 40 minut. Následně propasírujte či jiným způsobem oddělte příliš hutnou složku. V tuto chvíli můžete jablečný pektin rovnou využít. Pokud ho hodláte použít až napřesrok k další úrodě jahod, višní, třešní, bezinek a moruší, můžete si ho zavařit do sklenic. Jednou z možností je horkým pektinem naplnit sklenice, uzavřít a obrátit. Další variantou je naplnit sklenice a sterilizovat 1 hodinu při 100 stupních.
Jablečný rosol
Další možností zpracování nezralých spadaných jablek je příprava jablečného rosolu. Jablka omyjte, vykrojte jádřinec. Zalijte vodou a rozvařte. Pak nechte přes utěrku vykapat. Klidně dejte vykapávání čas přes noc. Rozhodně šťávu nevymačkávejte, byla by kalná. Pak dejte na každý litr 300 gramů cukru a vařte. Postupně přidávejte cukr a zkoušejte na studeném talířku, jestli rosolovatí. Šťáva postupně mění barvu. Stává se tmavou a připomíná med.
Jablečná povidla
I z nezralých jablek můžete připravit výborná jablečná povidla. Není k tomu zapotřebí mnoho úsilí. Začátek je opět stejný. Jablka umyjte, vykrojte a nakrájejte na menší kousky. Dejte dusit, rozvařte je, propasírujte a pak je dejte na pekáč. Podle potřeby přidejte cukr. Pečte tak dlouho, až budou mít žádoucí konzistenci. Poté dejte do sklenic, zavíčkujte a sterilujte při 85 stupních.