Vyrobte si skvělou a zdravou potravinu, která je na trhu hodně drahá

 Ostatní 
21. srpna 2018 09:58 / Bronislava Silná
  19
📷
5 fotografií v galerii
Zdravý přírodní tempeh si můžete vyrobit sami doma Shutterstock
Tempeh je skvělou a zdravou potravinou, která je ovšem na našem trhu poměrně drahá. Máme pro vás ale dobrou zprávu. Dá se snadno vyrobit doma. Prozradíme vám jak.

Tempeh je nejen chutný, ale také zdravý. Možná jste se někteří rozhodli, že jej vyzkoušíte, ale zjistili jste, že jeho cena je poměrně vysoká. Přitom existuje jednoduchý postup, jak si tento sójový hermelín připravit doma.

Potřebné vybavení

Na přípravu tempehu potřebujete sójové boby, trochu vinného octa a hlavně startovací kulturu ušlechtilé plísně. Dále se vám bude hodit běžné kuchyňské vybavení. Zejména vhodný hrnec na vaření sóji, potřebovat budete také igelitové sáčky určené pro kontakt s potravinami, v nichž bude tempeh zrát.

Pokud byste byli opravdu detailisté, pořídili byste si také speciální inkubátor, který udržuje nastavenou teplotu zrání mezi 26–38 stupni Celsia. Je ale vcelku zbytečný a dále v textu si vysvětlíme, jak se obejít bez něho.

Postup

Začneme tím, že si uvaříme sójové boby. Na jeden kilogram tempehu potřebujeme 600 g sójových bobů. Vaříme zhruba jednu hodinu. Postup můžeme urychlit použitím tlakového hrnce. Pak postačí asi 35 minut varu. Přichází nejnáročnější část přípravy – zbavení bobů slupek. Sice se nám nepodaří boby sloupnout úplně, ale na co největší úspěšnosti závisí i kvalita našeho produktu. Slupky by totiž mohly způsobit množení nežádoucích bakterií.

Když máme oloupáno, boby propláchneme a vaříme ještě asi pět minut. Smyslem je boby sterilizovat. Další práci provádíme s co nejčistším vybavením. Boby rozprostřeme na utěrku a důkladně vysušíme. Dáme je do misky a přidáme asi pět lžic vinného octa a příslušné množství plísňové kultury. Vše důkladně promícháme. Jde o to, aby se jednotlivé boby obalily ve směsi octa a kultury plísně. Jen tak může dojít ke správnému růstu plísně skrz celou hmotu budoucího tempehu. Dobrý způsob je míchat vše rukou ve sterilní rukavicí.

Dalším krokem je příprava sáčků a vložení směsi. Sáčky propícháme sterilní silnou jehlou v rozteči asi 15 mm. Pak naplníme. Dbáme na to, aby vrstva nebyla příliš tlustá. Osvědčuje se asi 1,5 cm. Zrání je poměrně rychlé. Stačí asi 24 hodin. Teď v létě není problém najít místo s optimální teplotou. V zimě zase můžeme hledat nějaké místo vedle zdroje tepla. Fermentace se podaří i při nižších teplotách, ale trvá déle.

Skladování

Připravený tempeh je určený k přímé spotřebě. V lednici vydrží asi pět dní. Ale jistě nebude problém ho zkonzumovat. Skvělý bude i v kombinaci s bylinkami. Jak je uchovávat, aby byly po ruce během celého roku, jsme psali zde.

Plísňová kultura

Plísňovou kulturu je třeba objednat přes internet. Jen si musíme dávat pozor na cenu a původ. Existuje kultura z Belgie, která vychází dráž, ale lépe se s ní pracuje. Lze si také koupit kulturu z Malajsie, která vychází levněji, ale je dobré ji rozmíchat ještě v troše rýžové mouky, aby se lépe rozvrstvila mezi sójovými boby. Kilogram tempehu připravíme s belgickou kulturou asi za 70 Kč, s malajskou asi za 30 Kč. To je samozřejmě naprosto jiná cena, než když si koupíme v obchodě 200 gramů za 50 Kč.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47