Jak skladovat sklizené ovoce, aby vám co nejdéle vydrželo
Celý rok pečujete o zahradu s vidinou hojné úrody a když přijde, nevíte, jak ji správně uskladnit, aby vydržela čerstvá a chutná co nejdéle? Správné skladování uchová nejen šťavnatost, vůni a chuť ovoce či zeleniny, ale zrovna tak zůstávají ve větší míře zachovány vitaminy a další cenné látky.
Neomývejte nic před skladováním
Omývání ovoce před jeho uskladněním se nedoporučuje, jelikož jejich přirozený povrch je chrání před hnilobou. Takže pokud potřebujete špínu odstranit, tak použijte morký ubrousek.
Výběr správného prostoru pro uskladnění
Základem pro správné uskladnění ovoce je vybrat vhodný prostor. Naprosto ideálním prostředím pro skladování je vzdušné, větratelné, suché, ale chladné místo – sklep, ale i garáž. Poslouží také polystyrenem vyložená bedna na balkoně, ale i šuplík na zeleninu na spodu lednice.
Maliny, jahody, borůvky je možné skladovat jen krátkodobě, nejlépe v lednici. Plody nemyjte, pokud je neplánujete okamžitě sníst.
Jablka a hrušky skladujte v otevřené bedničce ve sklepě. Držte je od ostatního ovoce a zeleniny, v jejich blízkosti se totiž rychleji kazí.
Citrusy vydrží nejdéle v lednici cca dva týdny. Opět je lepší neomývat je před konzumací.
Banánům nedělá dobře chlad, neměly by se tedy dávat do lednice. V chladničce totiž zešednou a změní konzistenci. Ideální je uchovávat banány ve spíži při teplotě do 15 °C. Více o tom, jak skladovat ovoce, jsme psali zde.