Jak obnovit lesk mosazných či měděných povrchů

 Ostatní 
31. srpna 2018 15:49 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Vyleštit kovové doplňky zvládnete sami Shutterstock
Staré kovové prvky v interiéru mohou být zašlé a pokryté nevzhlednou tmavou vrstvou zoxidovaného materiálu. Rozhodně to nemusí být důvod k výměně. Obnovte lesk během chvíle.

Mnoho lidí se domnívá, že mosazné kliky či kličky a různé předměty se nedají jednoduše vyčistit. Přitom jejich obnova do původního stavu není vůbec složitá. Stačí k tomu zakoupit leštidlo na kov, mít starý hadřík a dost trpělivosti.

Sidol nebo Sitol

Kdysi dávno se leštění kovů provádělo přípravkem s názvem Sidol. Ten se sice dnes ještě vyskytuje, ale stal se z něho odstraňovač vodního kamene. Staré dobré leštidlo na kov naopak najdeme v každé drogérii pod názvem Sitol. Jde o stejný výrobek, jen ta cena je vyšší, ale není zase tak astronomická, abyste si ho nemohli koupit. Případně existují i jiné podobné výrobky. Stačí se zeptat prodavače.

Leštění

Leštidlo na kov naneste na leštěný předmět a suchým hadříkem se pusťte do leštění. Jde o jemnou brusnou pastu, takže dochází k drobnému stírání vrchní vrstvy. Tak je právě ona nevzhledná vrstva oxidu, který se tak hadříkem postupně stírá a zpod něho se objevuje původní krásná barva kovu, ze kterého je kování vyrobeno. Až budete s výsledkem spokojeni, přejeďte ještě povrch suchým čistým hadrem, abyste odstranili zbytky leštidla.

Nerovné povrchy

Může se stát, že některé předměty budou mít nerovný povrch. Může jít o různé vroubkování či jiné ozdoby. Do prohlubní se pochopitelně s hadříkem běžným způsobem nedostanete. Máte tedy několik možností a záleží na tom, jak je daný povrch tvarovaný a co vám bude nejvíce vyhovovat. Jednou z možností je použít dostatečně hustý, a přitom relativně tvrdší kartáček. Tímto způsobem se dostanete i do těch nejjemnějších skulin. Pokud jde o větší prohlubeň, můžete použít kombinaci hadříku, kterým jste čistili už plochu, a nějakého pevného zaobleného předmětu, kterým hadřík vtlačíte do skuliny, kterou potřebujete vyčistit. Některá místa jde vycídit i vatičkou na čištění uší. Zkrátka – hledáte předmět, který se dostane do daného prostoru a přitom nepoškrábe kov.

Když chybí Citol

Možná potřebujete vyčistit jen nějaký malý kousek plochy a nechce se vám kvůli tomu kupovat velké balení leštidla. V takovém případě stojí za to zkusit zubní pastu. Jde v některých případech o jemnou brusnou pastu, která bude mít podobný účinek jako leštidlo na kov. Zkusit můžete také gumu na gumování. Alespoň na stříbrné povrchy si troufne, jak si můžete přečíst v článku zde. A možná zvládne i ty měděné a mosazné.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod