Nehoda na koberci? Poradíte si i bez chemie

 Dům 
28. srpna 2018 15:06 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Pes může nechat loužičku na koberci Shutterstock
V dnešní době hrají v rodinných domech a v bytech často prim plovoucí podlahy nebo obklady. Přesto se najdou domácnosti, kde si raději potrpí na koberce. Některé ho mají například jen jako ozdobu u sedací soupravy. Co dělat, když se stane nehoda a něco se na koberec rozlije?

Pryč jsou časy, kdy naše babičky mívaly pořádný huňatý koberec většinou tmavé barvy, ze kterého stačilo rozlité mléko nebo ukápnutý kečup případně hořčici utřít hadrem a nebylo po tom ani památky. Za pár dní už si na to nikdo ani nevzpomněl.

Zářivá skvrna

V dnešní době jsou také koberce různých barev a materiálů, často ale bývají spíš jako ozdoby, zesvětlení tmavší podlahy nebo jen jako teplý podklad do dětského pokoje. O to více se na nich vyjímá jakákoliv skvrna!

Pokud si chcete při nehodě poradit i bez chemických přípravků, pamatujte si několik zajímavých rad. Obecně platí, že při čištění koberce pomůže prášek do pečiva, který necháte působit nejlépe přes celou noc a potom vše důkladně vyluxujete.

Ač se tomu budete divit, pomoct může i kysané zelí. Samozřejmě ho musíte mít bez šťávy. Poházejte ho po koberci a nechejte působit. Potom ho zameťte a koberec vysajte. Měli byste vidět podstatný rozdíl.

Pokud vám ukápne skvrna od oleje, řešte to pomocí jedlé sody. S mastnou skvrnou si poradíte tak, že vezmete ubrousek, který přežehlíte, ale můžete si pomoct i hladkou moukou. Koberec pak jen dočistíte vodou a mýdlem.

Kapka krve

Může se stát, že se vám dítě například narazí na roh stolu a na koberec ukápne krev. Poté, co potomka utěšíte a ránu mu ošetříte, musíte si poradit s kobercem. Krev z něj dostanete pomocí studené vody. Pokud se jí nebude chtít, pomozte si roztokem čpavku.

U skvrn od jídla mějte po ruce přípravek na čištění skel. Nastříkejte ho na flek a po pár minutách to otřete vodou a mýdlem nebo prostředkem na nádobí. Pokud si uděláte skvrnu od kávy, naběhněte na ni s perlivou vodou, kterou nechejte na několik minut působit na místě. Potom už to jen očistíte lihem.

Když si vaše dítě splete koberec s omalovánkami a objevíte na něm čmáranice od fixek, pomůže vám na to citronová šťáva. Vosk z koberce dostanete pomocí utěrky a žehličky. Loužičku po psovi rychle utřete pomocí vody a mýdla a vydrhněte ji. A když si přece jen s jakoukoliv skvrnou nebudete vědět rady, sáhněte po chemických prostředcích! O výhodách koberců jsme psali zde.

Témata: koberec, skvrna, olej, krev, vosk
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod