Zařizujete kuchyň? Správné umístění spotřebičů je základ

 Dům 
28. srpna 2018 12:17 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Lednici zbytečně nevystavujte slunečním paprskům Shutterstock
Umístění spotřebičů pořádně promyslete, protože tím můžete ušetřit peníze z rodinné kasy i spoustu zbytečných pohybů. Nevhodné umístění ledničky může mít nepříznivý vliv na spotřebu energie.

Větší spotřeba se dá očekávat u spotřebiče, který postavíte ke sporáku, topení nebo k oknu, do kterého většinu dne pere sluníčko. S každým stupněm nad 20 °C totiž zvýšíte spotřebu o 4 – 6 %. Děje se to z toho důvodu, že teplo, které sálá na spotřebič, ho nutí více chladit. Vyhněte se také umístění do příliš vlhkého prostředí. Spotřeba energie se tak může zvýšit o 3 až 4 %. 

Mimo zdroje tepla

Obecně lze říct, že je nejlepší volbou zlatá střední cesta. Místo by nemělo být moc chladné a ani moc teplé. Ideálně lednici postavte mimo dosah zdrojů tepla na suché a spíše chladnější místo. Může se však stát, že máte menší byt a nemůžete si moc vybírat, kam spotřebič postavíte. V tom případně se snažte místnost alespoň pravidelně větrat.

Pro správnou funkčnost lednice je potřeba nechat po stranách a za spotřebičem volný prostor. Po stranách nechte alespoň jeden centimetr a za lednicí minimálně tři až pět centimetrů. Díky tomu kolem ní může volně proudit vzduch. Jak správně odmrazit lednici, jsme psali zde.

Do výše očí

Většina hospodyněk se neobejde bez dalšího důležitého spotřebiče v kuchyni, a tím je pečicí trouba. Stále častěji se setkáte s troubou umístěnou ve výšce očí. Poloha je praktičtější a bezpečnější. Navíc ušetříte čas díky přehlednosti ovládacích funkcí, které máte rovnou před očima. Praktičnost spočívá především v tom, že se při obsluze nemusíte zbytečně ohýbat. Vyšší umístění je výhodné i do domácností s malými dětmi. Na zapnutou troubu jednoduše nedosáhnou, a tím pádem se nemůžou poranit.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve