Nechcete za sebou tahat vysavač? Pořiďte si centrální

 Dům 
28. září 2018 12:51 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Netahejte se s hlučným vysavačem Depositphotos
Přestává vás bavit vysávání, při kterém za sebou musíte tahat hlučný stroj? Unavuje vás ho neustále přenášet a neslyšet přes něj vlastního slova? Vyřešte to centrálním vysavačem!

Centrální vysavač je umístěný například v technické místnosti nebo garáži s tím, že do některých místností nebo do každé z nich je vybudovaný otvor pro hadici. V domě už pak chodíte jen s hadicí, kterou ke speciálním otvorům připojujete.

Jen s hadicí

Když hadici připojíte, vysavač funguje jako obvykle a všechny nečistoty a nepořádek se dostane do něj. Je v tom však ten rozdíl, že chodíte jen s hadicí, nemusíte tahat vysavač a taky neslyšíte žádný rámus z přístroje nebo jen minimálně.

Pokud se chystáte stavět dům, je dobré instalovat potřebné potrubí vysavače v době, kdy se dělají rozvody jako elektřina a podobně. Pokud už dům stojí, lze využít komínovou šachtu nebo vést rozvody po zdi. Vždy je ale vhodné se poradit s odborníky, se kterými situaci vyřešíte nejlépe.

Díky centrálnímu vysavači nevíříte v místnosti prach, protože ho hadice odvádí přímo do prostor vysavače, který je mimo místnost. I ty nejjemnější částice se tak dostávají mimo obytný prostor, takže budou místnosti o to víc čisté.

Základ centrálního vysavače tvoří sací agregát, potom antistatické potrubí, díky kterému se bude dát vysavač zapnout přímo v místě úklidu, dále zásuvky a také hadice, kterou zacvaknete právě do daných zásuvek. Chybět nesmí ani příslušenství a volitelné doplňky.

Pár zásuvek

Počet zásuvek a jejich rozmístění záleží na tom, jak velký máte dům a jaké jsou jeho dispozice. Většina domů si vystačí s jednou nebo dvěma zásuvkami pro každé patro domu, přestože se vám to může zdát málo.

Hadice se prodávají v různých délkách. V průměru je to od 6 do 12 metrů. Pokud ale potřebujete, můžete mít hadici i dvacetimetrovou. Hadic můžete mít více, ale postačí vám i jedna, kterou můžete klidně přenášet z patra do patra. Lze mít ale také hadici přímo ve zdi, takže když neuklízíte, zůstává v potrubním rozvodu a nikde nepřekáží.

Vysypaná mouka

Dobrým doplňkem je samonavíjecí hadice, kterou můžete mít nainstalovanou třeba v kuchyňské lince pro rychlý úklid. V kuchyni se vždy hodí, protože snadno vysypete mouku, cukr nebo prostě jen uděláte při vaření nepořádek.

Sací agregát se většinou dává na zeď zhruba metr od podlahy. Nejčastěji se nachází v technické místnosti nebo garáži, ale snadno jej schováte i v komoře. Agregát se navrhuje podle potřebné délky potrubí a provozního zatížení. O robotickém vysavači jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Dům a zahrada

Jak efektivně odstranit starý nátěr ze dřeva a co k tomu použít