Co takhle barokní styl do vašeho obydlí?

 Dům 
03. září 2017 17:14 / Marie Popelková
  0
📷
1 fotografie v galerii
Barokní zdobení má samozřejmě co dočinění i se zdobením na stěnách. Shutterstock
Dá se ve stylu z dávných dob zařídit byt ještě dnes? Co třeba takové baroko?

Opulentní, okázalý a většinou luxusní a nebo spíše pompézní. Takové přívlastky se nejčastěji objevují ve spojení s pojmem „nové baroko“, který se užívá k označování právě takového designu, jenž na sebe velmi rád a hlasitě upozorňuje. Ale pokud se vám něco takového líbí, pak nezoufejte. Je to sice balancování na hranici kýče, ale záleží jen na vás, jak se k věci postavíte.

Barokní nábytek svou největší slávu zažíval v 17. století, přesto ale není problém si byt podle tohoto stylu zařídit i dnes. Takový nábytek vyniká především svou zdobností a pompézností. Naprosto typické pro barokní křeslo je zakřivený okraj a řezbářské motivy.

Na hraně kýče

Různorodost barev i tvarů, nečekané kombinace přezdobeného s minimalistickým 
a občasné balancování na hranici kýče… To vše v sobě zahrnuje novodobé baroko, které především vyzdvihuje charakteristické barokní prvky, např. oblé křivky u nábytku a doplňků nebo florální motivy na textiliích a tapetách. 

Setkáváme se rovněž s použitím klasických materiálů, které v kombinaci s výrazným dekorem působí elegantně. Nové technologie dovolují využití zdobných ornamentů téměř všude. Může jít o lesklé materiály, platinu, satén, slonovinu atp. Díky kvalitním povrchům nepůsobí výsledek lacině.

Smyslnost

V ložnici může tento trend působit velmi smyslně. Bytelná čalouněná postel, noční stolky s oblými nožkami, zrcadla v barokních rámech, vzorované tapety… Všechny tyto tvary působí opačně než strohé rovné linie. Podněcují naši fantazii a můžou asociovat i linie lidského těla.

Barvy mají největší vliv na celkovou atmosféru každého interiéru. V případě novodobého baroka, které si žádá pozornost už svými tvary, se většinou jedná o barvy velmi výrazné. Vede černá, červená a bílá, populární je také sytá fialová nebo šedá, v různých kombinacích. Výsledek tedy není pro každého. Na někoho může působit příliš agresivně.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008