Máte rádi dobrou kávu? Vypěstujte si ji sami!
Kávovník má sice rád vlhké podnebí s teplotou kolem 22-25 stupňů, ale dařit se mu může i u nás. Přes sezonu jej můžeme mít venku a na zimu si jej přesuneme do obýváku, který nám ozdobí.
Voňavé kafe
Kávovník patří do čeledi mořenovitých. Je typický svými až patnáct centimetrů dlouhými, temně zelenými, lesklými a lehce zvlněnými listy, díky kterým je v domácích podmínkách i pěknou ozdobou. Květy svou vůni připomínají jasmín. Postupně se však mění na červené plody, ve kterých jsou ukryta semena. Právě z nich se připravuje nám dobře známá káva.
Domácí pěstování
Rostlina je doma v subtropickém a tropickém pásmu. Je však nenáročná a pěstovat ji můžeme i u nás. Ovšem pro tyto účely byly vyšlechtěny pokojové varianty, které jsou o dost menší. Většinou dorůstají do výšky cca jednoho a půl metru.
Bývají hodně oblíbené, jejich lesklé listy jsou příjemnou ozdobou. V době květenství pak nabídne rostlina i bílé či žluté květy. Následně nám pak může vydat i plody, se kterými se můžeme pokusit o přípravu vlastnoručně vypěstované kávy.
Začínáme sázet
Nejprve však budeme potřebovat skutečně kvalitní semena. V dobrém zahradnictví rádi pomohou s jejich výběrem. Zároveň je nutné si pořídit dobře vyživovanou kyselou zeminu. To je jediná podmínka, kterou kávovník vyžaduje. Zhruba dvakrát do měsíce bychom pak rostlině měli dopřát i nějaké hnojivo.
Pěstitelské zásady
Květináč umístíme sice na světlé místo, nicméně ne na plochu, kam přímo dopadají sluneční paprsky. Ty by jej mohly spálit. Jinak mu nevadí ani suchý vzduch v bytě. Zasazená semena potřebují o něco vyšší pokojovou teplotu (ideálně 25-27 stupňů), pak vyklíčí zhruba za dva až tři týdny.
Po vytvoření prvního páru listů je můžeme rozesadit do květináčů, přesazujeme pak každý rok. Rostlina vyžaduje častou zálivku a pravidelné obírání listů. Kávovník plodí třetím či čtvrtým rokem.
Jaký druh zvolit?
Arabica
Drtivá většina produkce kávy se týká právě tohoto druhu. Plodí třetím rokem a kafe nám vydrží dávat až 35 let.
Robusa
Rodí už druhým rokem po vysazení. Tento druh je odolný proti nižším teplotám i nemocím. Sklizená zrna jsou menší než u arabiky. Oproti ní však obsahuje až trojnásobné množství kofeinu.
Liberica
Pěstuje se v naprosto nevýznamném měřítku. Má velká a nahořklá zrna, která se využívají téměř výhradně do směsí.
Připravte si domácí kávu
Pokud vám kávovník urodí plody, můžete si jeho semena doma upražit a následně připravit svoji kávu. Semena je nutné očistit a usušit. Poté je cca dvacet minut pražíte na suché rozpálené pánvi. Při tomto procesu je nutné stále míchat. Nechte zchladnout, umelte na jemný prášek a připravte si kávu způsobem, na který jste zvyklí. Osladit si pak domácí kávu můžete domácím sladidlem bez kalorií.