Necítíte se ve vašem obýváku dobře? Možná za to může úplná maličkost

 Dům 
24. září 2018 09:39 / Marie Popelková
  2
📷
4 fotografie v galerii
V obýváku byste se měli cítit co nejlépe Depositphotos
Máte dojem, že vašemu obýváku něco chybí? Že se v něm necítíte dobře? Podle starých čínských mudrců, kteří se řídí zásadami učení feng shui, může disharmonii v obývacím pokoji způsobovat i špatně natočená sedačka, jídelní stůl nebo židle.

Obývací pokoj je místnost, kde trávíme nejvíce času a kam vodíme i přátele a známé, kteří přijdou na návštěvu. Cítit se v této místnosti pohodlně a příjemně je tak velmi důležité. Možná čínskému učení feng shui nevěříte. Pokud ale máte ve svém obývacím pokoji špatné pocity, takže stojí za to jej vyzkoušet. Maximálně zase nábytek dáte na původní místo.

Podle starých Číňanů je obývací pokoj místností příležitosti a potenciálu, ve které se spojuje několik aspektů života včetně kariéry a vztahů. V dobře navrženém obývacím pokoji bude mít údajně každý host pocit jistoty, a to ve vztahu k hostiteli i pobytu v domě samotném. Seznamte se s několika zásadami pro vytvoření harmonického obývacího pokoje v duchu feng shui.

Pohovka a židle

V prvé řadě se zaměřte na to, jak máte umístěnou pohovku, případně židle. Měly by být umístěny vždy čelem ke dveřím nebo by měly být v takové pozici, aby člověk viděl na dveře, aniž by se musel otáčet. Pokud má dveře přímo za zády, je to špatně. Důležité je i rozmístění sedadel. Ideální je, pokud tvoří osmiúhelník nebo kruh.

Budiž světlo

Ve feng shui obývacím pokoji by měl být také dostatek světla. Pokud máte ve vašem obýváku tmavé rohy a zákoutí, snažte se je prosvětlit kombinací jasných barev, rostlin, zrcadel nebo světel. To k nim přitáhne energii, která by jinak těmito místy neprotékala. O tom, jak vybrat správný lustr, jsme psali zde.

Televize vs. krb

Televize nebo jiné kovové objekty, jejichž elektromagnetické pole může harmonii narušit, by neměly být umístěny ve středu obývacího pokoje. Ideálním centrem pokoje je naopak krb, jemuž by mělo být podřízeno rozmístění nábytku. Je důležité, aby obývací pokoj poskytoval vhodnou atmosféru pro konverzaci a aby se v něm lidé cítili pohodlně a odpočatě.

Síla zrcadel

Do obývacího pokoje patří podle feng shui zrcadla, ovšem musejí být vhodně rozmístěna. Jedině tak přinese zrcadlo více světla do temnějších míst. Zároveň může zrcadlo pomoci malý obývák opticky zvětšit. Zrcadlo můžete instalovat i tak, abyste v jeho odrazu viděli na dveře. O tom, jak se dá se zrcadly čarovat, jsme více psali zde.

Stůl je symbolem zdraví

Velkou pozornost byste měli věnovat také stolu v obývacím pokoji, který symbolizuje zdraví. Měl by být vždy čistý a upravený. A pokud chcete pro zdraví lidí sedících u stolu udělat ještě něco víc, dejte na stůl živé květiny nebo rostliny.

I drobnost může být důležitá

Může se to jevit jako banalita, ale podle učení feng shui jsou pro pocit harmonie v obývací pokoji důležité i zdánlivě úplné maličkosti.

  • Pozitivní energii dodá vašemu obýváku například výtvarné dílo, kresba či pokojová rostlina se zakulacenými listy.
  • Nepřeplňujte obývák zbytečnými věcmi. I mnoho nábytku může být na škodu.
  • Důležitá je rovnováha mezi mužskou a ženskou energií. Tu ženskou dodáte například nejrůznějšími poduškami, polštářky nebo čerstvými květinami. Pozor ovšem na sušené květiny - ty feng shui v žádném případě nedoporučuje.
  • Důležité je rozložení nábytku, které by mělo být nejlépe kruhové. Nábytek by neměl být přitlačen přímo na stěny.
  • Vchod do obývacího pokoje by měl být čistý, dostatečně osvětlený a bez zbytečných věcí, které by znesnadňovaly průchod energie.
  • Nikdy neumisťujte zrcadlo přímo proti dveřím do obývacího pokoje.
  • Nezavěšujte smutné obrázky nebo fotografie tak, aby byly první věcí, kterou uvidíte při vstupu do obývacího pokoje. Místo toho sem umístěte fotografie zachycující šťastné chvilky nebo milovanou osobu. Vaše nálada se tak zlepší vždy, když do tohoto pokoje vkročíte.
  • V obývacím pokoji by měly převládat hřejivé a jemné barvy, například krémová, hnědá, bílá, žlutá a oranžová – poslední dvě navozují přátelskou atmosféru a podporují komunikaci, což je v místnosti, v níž tráví čas celá rodina, více než žádoucí.
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve