I v zimním období můžete mít doma při ruce důležité vitaminy. Je to tak jednoduché!

 Ostatní 
22. října 2018 09:03 / Bronislava Silná
  0
📷
5 fotografií v galerii
Křupavé a chutné klíčky jsou málo kalorické a obsahují hodně bílkovin, vlákniny a vitaminů Shutterstock
I v období, kdy už na zahrádkách děláme spíš úklidové práce, potřebujeme jíst potraviny plné čerstvých vitaminů. Zanedlouho obchody opět zaplní zelenina ze skleníků, ale vy můžete být díky našim radám připraveni.

Čerstvá zelenina má mnohem větší obsah aktivních látek než zelenina, která se k nám dováží přes půl světa. Problém je, že u nás venku přes zimu skoro nic neroste, takže bychom byli odkázáni jen na konzumaci zásob. Ani to nemusí být špatně. Naši předkové dokázali zdravě žít i z uskladněných brambor, mrkve a zelí. Přidáme-li k tomu i některé další dobroty, bude to určitě plus. Navíc si můžeme všechno, o čem bude nyní řeč, vypěstovat doma.

Nať z odřezků

Kořenová zelenina má tu pěknou vlastnost, že pokud dáte skrojek vršku celeru, petržele či jiné podobné zeleniny do vlhkého prostředí, začne nať opět růst. Živiny sice nestačí na dlouho, ale budete-li udržovat vše ve vlhku a v teple, určitě získáte docela zadarmo dost na ozdobení či dochucení nějakého pokrmu.

Klíčení

Další oblíbenou metodou, jak mít i přes podzim, zimu či jaro dost čerstvých vitaminů a enzymů, je klíčení. Je celá řada semen, která jsou skvělá naklíčená. Klíčit můžete nechat čočku, obiloviny, slunečnicové semínko, fazole adzuki či mungo, chia semínka i sezam, vojtěšku a dokonce i indiánskou rýži. Dejte si pozor na běžné fazole, které jsou jedovaté. Z nich raději připravte nějaké chutné jídlo. Také žlutý hrách by se neměl naklíčený konzumovat.

Postup klíčení je přitom jednoduchý. Namočíte na nějakou dobu semena ve sklenici do vody. Obvykle kolem osmi hodin. Výjimku tvoří fazole mungo, které je třeba namáčet 24 hodin. Pak vodu slijete, skleněnou nádobu překryjete gázou a necháte přírodu pracovat, Třikrát denně vše propláchnete studenou vodou a scedíte přes gázu. Proces je hotový, když mají klíčky dva až čtyři centimetry.

Bylinky v květináči

Určitě si pořiďte pro chladné měsíce různé bylinky v květináči. Ať už budou sloužit jako ozdoba či koření, určitě najdou uplatnění ve vaší kuchyni. Můžete si je zakoupit už předpěstované, ale levnější bude, když si je vypěstujete ze semínek. Bazalka, tymián, pažitka, máta, petrželka. Je jich samozřejmě mnohem víc, ale jen tyto vám nabídnou tolik možností, že se budete divit.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47