Před nástupem zimy vás na zahradě čeká několik úkolů, které je třeba stihnout

 Zahrada 
21. října 2018 17:07 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Podzim je na zahradě náročné období Internet
Podzim je pro majitele zahrad poměrně náročné období. Před nástupem zimy je třeba stihnout celou řadu úkolů. Připomeneme vám, na co byste neměli zapomenout.

Každého, kdo má na zahradě sromy, zřejmě na podzim nejvíce trápí spadané listí. Stačí, aby trochu zafoukal vítr a listí je doslova po celé zahradě. Nechat hrabání listí až na jarní měsíce, není moc rozumné. Nejenže by byl jarní úklid obtížnější, ale především by se listí stalo útočištěm pro přezimování chorob a škůdců. Na zimu je potřeba připravit také zahradní techniku, nábytek i další příslušenství.

Poslední seč trávy

Před zimou byste rozhodně neměli zapomenout naposledy posekat váš trávník. V žádném případě ale nesekejte pažit na nejnižší stupeň, ideální výška trávy by měla být asi pět centimetrů. Na podzim už totiž tráva tolik neroste a pokud posekáte trávu příliš nízko, nebude pažit dostatečně chráněn pře mrazy.

Kdy se do poslední seče před zimou pustit, je hodně individuální. Obecně ale platí, že pokud klesnou teploty pod sedm stupňů Celsia, už byste se sekačkou na trávník vyjíždět neměli. A jakmile trávník naposledy posečete, prohnojte ho ještě vhodným hnojivem s vyšším obsahem draslíku.

Odstraňte spadané listí

Padající listí neodmyslitelně patří k podzimu, stejně jako jeho pravidelný úklid. Pokud jej necháte ležet, neprospívá to nejen trávníku. Pod vlhkým listím se tvoří plísně, mohou v něm přezimovat různé choroby a škůdci. Na jaře se pak zanedbaný úklid listí nejprve projeví právě na trávníku. Vrátit mu jeho kondici může zabrat nejen hodně času i financí, ale vyloučena není ani nutnost nového výsevu. Později se může zanedbané podzimní listí projevit i na všech ostatních rostlinách a dřevinách v zahradě, které mohou napadnout škůdci a choroby, jež v listí přečkaly zimu. Listí je proto nutné pravidelně a včas uklízet.

Do úklidu se můžete pustit tradičně s hráběmi, pokud ale máte na zahradě velké množství listnatých stromů, může být taková práce velmi fyzicky náročná. Hrabání listí si můžete ulehčit pořízením fukaru nebo vysavače listí. Práce jde rychleji a snadno vyfoukáte nebo vysajete listí i ze špatně dostupných míst, kam by se hrábě nevešly. V zimě pak fukar může dokonce posloužit k odfoukání čerstvého prašanu z chodníku nebo auta.

Zahradní technika

Důkladně očistěte veškerou sezonní zahradní techniku. Z motorových strojů vypusťte palivo, které by v zimních měsících degradovalo a na jaře by mohlo působit problémy. Vyměňte motorový olej. Vyjměte olověné i lithiové akumulátory, uskladněte je ve vytápěných prostorách a přes zimu je udržujte nabité.

Zahradní nábytek a příslušenství

Kromě úklidu zahrady nesmíte na podzim zapomenout ani na nábytek a příslušenství. Nábytek očistěte a uskladněte v suchém prostředí. Textilní doplňky a podsedáky raději uskladněte doma, aby se do nich přes zimu nedaly myši.

Větší kusy zahradního nábytku, jako jsou například velké houpací lavice, které nemůžete po sezoně uklidit na suchá místa, důkladně zakryjte nepromokavou plachtou. Zajistěte ale, aby měl pod plachtu přístup čerstvý vzduch a mohla se tak odvětrávat vlhkost.

Péči potřebují i zahradní grily. Především je zbavte popela, ve kterém by se držela vlhkost, a gril by proto rychleji korodoval. U plynových grilů odpojte bomby a uskladněte je na bezpečné místo.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47