Vyrobte ze spadaného listí speciální kompost nebo vytvořte krásné dekorace

 Zahrada 
19. října 2018 07:50 / Iva Dvořáková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Podzim je krásné období, ale listy nám můžou dělat hodně starostí Pixabay
Vyrobte si z listí kompost zvaný listovka nebo jej použijte jako podzimní dekoraci. Listovka je nejlepší z bukového listí, jen si dejte pozor na břečťan. Ten se do ní nehodí, stejně jako listí z nemocných stromů.

Nerudovskou otázku "Kam s ním?" si v tento čas položí nejeden zahradník. Řeč je o listí a vězte, že existuje celá řada lepších možností, než je škrtnutí sirkou.

Nechat listí ladem

Spadané listí vytvoří vrstvu, chránící částečně půdu a z ní vyrůstající rostlinstvo před mrazem. Rozložená část listí bude pro rostliny vítaným hnojivem.

Navíc to, co přes zimu zetlít nestačilo, vždycky můžete na jaře, než začne všechno růst, ještě shrabat. Tady vám poradíme, jak vybrat správné hrábě na spadané listí.  

Pro usnadnění práce rozhodně nepoužívejte vysavač listí, takový způsob úklidu zahrady nelze považovat ani za šetrný k přírodě, ani užitečný. Mohutný tah bude mít za následek, že půdu pod listím připravíte o všechnu užitečnou žoužel, nepostradatelnou pro tlení organických zbytků i kypření půdy. 

Listový kompost

Nejkvalitnější listový kompost získáte z listí buku, ale ten asi na zahrádce hojně zastoupený nemáte. Jedině, že by k vám listí migrovalo z nedalekého lesa. Pro založení listového kompostu lze použít prakticky jakékoli spadané listí až na výjimky, jako je například břečťan.

Pro optimální přístup vzduchu nejdříve vytvořte základ kompostu z větví nebo suchých částí rostlin či letniček položených na zem nebo dno kompostovací nádoby. Teprve na tento rošt začněte vrstvit střídavě suchou a vlhkou složku.

Tedy suché listí a na něj buď vlhkou zahradní zeminu, posekanou trávu, plevel bez dozrálých semen, zelené listí třeba i s drobnými větvičkami, nebo rozdrcené ořezané větve. 

Během zrání musíte kompost pravidelně přehazovat a zvlhčovat. Urychlíte tak proces tlení a zamezíte jeho plesnivění a hnití, které tvorbu kompostu naopak zastaví. Uvnitř nesmí být mokrý, ale neměl by ani přeschnout.

Přehazování se doporučuje provádět po šesti až osmi týdnech, minimálně však alespoň dvakrát za rok. Listový kompost zraje poměrně dlouho, zhruba dva až tři roky. O tom, že už má správnou kvalitu, vás přesvědčí jednotná tmavá barva celého kompostu a absence jakýchkoliv zbytků organické hmoty. 

Dekorace z listí

Nádherně vybarvené listy "vyrobila" sama příroda. Kolikrát člověk ani nestačí žasnout, jak krásné motivy se objevují na obyčejných listech.

Pro jednoduchou dekoraci lze použít polystyrenový věnec, který oblepíte listy pomocí tavné pistole. Použít můžete i spadané kaštany či žaludy, šípky nebo šišky. Fantazii se meze nekladou.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve