Jak vykoupat kočku bez stresu? Neustále na ni mluvte

 Mazlíčci 
06. prosince 2018 12:45 / Marie Popelková
  4
📷
5 fotografií v galerii
Koupání kočky by mělo probíhat maximálně čtyřikrát za rok Shutterstock
Přiběhla vaše kočka domů z odpolední procházky celá zablácená a je nevyhnutelné ji vykoupat? I když některé kočky vodu nesnáší, můžete jí koupel zpříjemnit. Uklidňujte ji tím, že na ni budete neustále mluvit a chválit ji.

Ze začátku je nutné připomenout, že kočku nesmíte koupat preventivně, ale pouze ve výjimečných případech, například je-li opravdu špinavá. Kočičí srst a kůže totiž tvoří několik vrstev, které chrání pokožku před vysoušením a vznikem nepříjemných ekzémů a plísní, působí ale také jako ochrana před nepřízní počasí ať už v létě, nebo v chladných zimních měsících. A pokud ji budeme máčet a šamponovat příliš často, o tyto
ochranné funkce ji připravíme.

Až tři hodiny

Ve většině případů se kočka o kožíšek postará sama, vždyť péčí o něj tráví denně víc než tři hodiny. Obecně lze říct, že je vhodné domácího mazlíčka koupat třikrát až čtyřikrát za rok. Pokud už je koupání nevyhnutelné, připravte si nádobu na koupání podle velikosti kočky. Vhodný je například lavor nebo vanička. Chybět by neměla protiskluzová podložka, kočičí šampon a ručník.

Mluvte a chvalte

Než se pustíte do samotného koupání, nezapomeňte kočku uklidňovat tím, že na ni budete mluvit a chválit ji. Nepřestávejte ani v průběhu koupání. Ze všeho nejdříve napusťte do vaničky nebo lavoru teplou vodu. Ideálně se držte někde okolo 35 °C - 37 °C, což je také tělesná teplota kočky. Na dno položte protiskluzovou podložku a můžete začít s koupáním. Kočku postavte do vody a namočte ji přelitím vody přes tělo. Následně ji namydlete kočičím šamponem a opláchněte. Nikdy ji nemydlete šamponem oblast okolo očí, uší a čumáku. Při oplachování se voda nesmí dostat do očí a do vnitřní strany ušních boltců. Jak odnaučit kočku chytat ptáky, jsme psali zde.

Rychlé usušení

Obličej očistěte pomocí namočené látky v teplé vodě. Následné osušení kočky by mělo být tak rychlé, jak jen to vaše možnosti dovolí. Ideální je zvolit vysoce savou tkaninu, která přebytečnou vodu ze srsti dostane v co nejkratším možném čase. Kočku potom nechte doschnout na teplém místě. Nevystavujte ji průvanu nebo nenechávejte ve studené místnosti, protože je velmi citlivá na změny teploty a může být lehce nemocná.

Existují domácí mazlíčci, kteří mají z vody panickou hrůzu a koupel je prakticky neproveditelná. Pro ně je ideální volbou suchý šampon, který zbaví srst nečistot a zápachu bez nutnosti koupání.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Dům a zahrada

Jak efektivně odstranit starý nátěr ze dřeva a co k tomu použít