Důležité pomůcky do dílny, které mohou zachránit váš život a ochránit zdraví

 Dílna 
05. prosince 2018 17:18 / Petr Vlach
  0
📷
6 fotografií v galerii
Předejděte zbytečným úrazům Shutterstock
Většina úrazů při práci se stane ani ne tak nešikovností a nezkušeností, jako přeceňováním sil a nepoužitím vhodných postupů a ochranných prostředků. Máme důležité informace pro domácí kutily.

Nejen v továrně může dojít k úrazu. Mnoho nepříjemností se přihodí i při domácích činnostech a při naprostém zanedbání elementární ochrany a zdravého selského rozumu.

Častá zranění

Mnohá zranění jsou zaviněna pádem z žebříku. Častá jsou řezná poranění, odřeniny a zhmožděniny. Další kapitolou jsou úrazy elektrickým proudem, kdy se někteří zcela bezhlavě pouští do zásahů na spotřebičích, které jsou pod proudem. Velmi nepříjemným poraněním, které mívá i trvalé následky, je poranění očí. Při některých činnostech může naopak dojít k poškození sluchu. Většina úrazů je docela zbytečná a dá se jim jednoduše předejít.

Pomůcky

Proti řezným poraněním se chráníme zejména rukavicemi a vhodným oblečením. Každý nástroj chce svoje, ale pracovní rukavice jsou nutností. Sice musíte investovat trochu času do jejich nasazení, ale budete mít čistší ruce, jemnější kůži, a hlavně mnoho mechanických poškození rukavice prostě zachytí. Dokonce i úder kladivem do palce v rukavici bude mít o něco menší následky.

Úrazům elektrickým proudem předejdete tak, že se nebudete pouštět do aktivit, které vám nepřísluší. Ale i pokud splňujete všechny náležitosti a smíte na elektrickém zařízení pracovat, potřebujete minimálně jednoduchou zkoušečku, která vám detekuje přítomnost fáze na určitém místě. Máte-li jakoukoli pochybnost, že by dané zařízení mohlo být pod proudem, měli byste si vždy ověřit, že tomu tak není.

Proti většině poranění očí existuje jednoduchý lék v podobě ochranných brýlí. Částečně chrání i brýle dioptrické. Jenže nekryjí celou oblast očí a při určitých činnostech hrozí, že nějaký drobný ostrý předmět může mezerou mezi brýlemi a tváří vletět do oka a způsobit vážné zranění. Proto je fajn mít v domácí dílně brýle, které přiléhají k obličeji a pod které se vejdou třeba i vaše brýle dioptrické.

Docela zvláštní kapitolu tvoří brýle pro sváření elektrickým obloukem. UV záření, které zde vzniká, může poškodit nejen zrak, ale může způsobit i popáleniny na kůži. Řešením rozhodně není pohled stranou či přivření očí. Je třeba mít správnou a funkční ochrannou pomůcku. Více o svařování se můžete dozvědět v článku zde.

Svůj sluch zase můžete chránit jednoduchými sluchátky. U řady činností je opravdu vhodné je mít nasazena. To, co jednou nebo dvakrát nevadí, už napotřetí může zanechat trvalé následky. Své vědí lidé z hlučných provozů, kteří si nedávali na uši pozor a buď trpí hluchotou nebo mají různé jiné potíže se sluchem.

Ještě jiným ochranným prostředkem jsou různé respirátory. Pravidelné dýchání prachu a různých malých částic ze stavebních materiálů se na vašem zdraví též podepíše.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod