V zimě potřebují pokojové květiny jinou péči než v létě. Na co si dát největší pozor?

 Ostatní 
17. prosince 2018 13:04 / Jitka Holoubková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Co potřebují pokojové květiny v zimě? Shutterstock
Asi všechno živé v přírodě se na zimu ukládá ke spánku. Výjimkou nejsou ani pokojové rostliny, i když se zdá, že bychom je mohli ošálit umělým světlem a teplem z radiátorů. I ony si potřebují odpočinout, aby pak s jarem začaly dělat větší parádu.

Méně znamená více

Možná jste si v posledních dnech všimli, že některým vašim květinám začínají žloutnout či dokonce opadávat listy, jiné mají protáhlé výhony a celkově vypadají, že nejsou úplně v kondici. Zamyslete se, co je třeba změnit.

Pokud se ptáte na péči o pokojovky v zimě, pak platí rčení: méně znamená více. Tedy nenechat je uschnout ani nastydnout v průvanu, ale nepřehánět to s teplem, ani se zálivkou – pokud ovšem nestojí kytky přímo nad radiátorem. Tam naopak větší zálivku potřebují. Na co ale můžeme po tři měsíce určitě zapomenout, je hnojení. Právě od něj si potřebují rostliny ve vegetačním klidu odpočinout.

Zalévejte s rozumem

Jestli pěstujete rostliny v nepřetopené místnosti a pokud právě nekvetou, jako například azalky či fialky, můžete omezit přísun vody na minimum. Přemíra vody totiž dokáže rostlinám uškodit mnohem víc než několik dní na suchu. Hrozí, že jim začnou uhnívat kořeny. Nezkušené pěstitele může zmást, když kytka trochu povadne a začne opadávat. V panice se pustí do zalévání. Přitom ve skutečnosti se jen pokojovka chystá na zimní spánek a dává najevo, že vody teď bude potřebovat naopak méně.

Jinak je to ovšem u kytek, které stojí u okna, na přímém slunci a přímo nad radiátorem. Suchý vzduch je zatěžuje, takže potřebují větší zálivku i občasné rosení.

Pozor na průvan, prach a parazity

Chránit bychom ale domácí květiny měli během zimy i před prudkou změnou teploty. Například když zapomeneme při větrání, že rozdíl mezi teplotou uvnitř místnosti a tou venku je třeba pětadvacet stupňů Celsia, upozorní nás na to kytka, kterou jsme nechali stát při větrání na okně a která se z takového šoku nemusí vzpamatovat.

Nezapomínejte ani na to, že na květiny sedá prach a komplikuje jim tak dýchání. Otírání listů bychom proto vynechávat neměli. Pokud hledáte do bytu nenáročnou rostlinu, která snese v pohodě teplo i zimu, přečtěte si článek zde.

Když není rostlina v dobré kondici – dostala málo nebo naopak příliš mnoho vody, zažila šok z průvanu a podobně, je také mnohem náchylnější k tomu, aby ji napadli škůdci. Občas proto zkontrolujte spodní stranu listů, stonky i viditelné části kořenů. Když se objeví první známky napadení škůdcem, stačí kytku v květináči osprchovat nebo broučky mechanicky odstranit.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve