Rostlinu, která vás ochrání před chřipkou a nachlazením, můžete pěstovat i v zimě

 Zahrada 
12. prosince 2018 16:16 / Martina Langová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Hezky vypadá, skvěle chutná a pěstovat se dá i v zimě Pixabay
Pěstování v prosinci zní sice dost podivně, ale jsou naštěstí byliny, které nám příroda dovolí pěstovat po celý rok. Potočnice je jednou z těch rostlin, které můžeme pěstovat po celý rok. V sezoně na zahradě, přes zimu doma.

Potočnice je velmi stará léčivá bylina a oblíbil si ji i samotný Napoleon. Tedy alespoň tak se to traduje. Ideálně se hodí pro tělo znavené zimou, proto nám v těchto dnech tak báječně chutná.

Levná zelenina

Její výhodou je, že je velmi dobře dostupná. Řadí se mezi vodní rostliny, takže jí v sezoně můžete osázet okrasné jezírko. Teď se jí však bude skvěle dařit v květináči nebo truhlíku. Najít ji však můžeme i volně v přírodě. Nejčastěji je k vidění na břehu potoka nebo u vodních příkopů. Občas se objeví u stojaté vody. Každopádně se jí vždy bude dařit na místech bohatých na živiny a většinou i na vápník, často na organogenních půdách. Na Novém Zélandu a v Severní Americe roste divoce jako plevel.

Salát plný vitaminů

Jedlé lodyhy a listy jsou vynikajícím zdrojem beta karotenu, vitaminů C a E, vápníku, železa a jódu. Obsahují éterické štiplavé látky jako u hořčice. Ve starém Řecku byla považována za vynikající afrodisiakum. Konzumujeme ji nejlépe čerstvě nasbíranou. Právě na jaře je nejvhodnější čas, kdy ji konzumovat, protože je nejvíc svěží a dosud nekvete. Nejchutnější jsou horní lístky, ale použít lze celou lodyhu.

Kromě toho, že je vynikající k jídlu, se potočnice od středověku používala také u nemocných s revmatismem. Mimo jiné také podporuje vykašlávání hlenů. Je to dobrý podpůrný prostředek při nachlazení a chřipce. A díky koktejlu vitaminů a prospěšných látek, neexistuje na jarní únavu nic lepšího. Potočnice také zvyšuje chuť k jídlu a pomáhá posilovat zažívací trakt. Snižuje chudokrevnost a upravuje hladinu krevního cukru u diabetiků. V severských zemích je velmi oblíbenou zdravou zeleninou a častou složkou pikantních ostrých salátů. Skvěle si pak rozumí s čerstvými rajčaty.

Jak sázet?

Nejjednodušší je zakoupení vaničky s rostlinami v nákupních centrech. Lodyhy (asi 10 centimetrů dlouhé) necháme zakořenit ve sklenici s vodou. Jinou možností je množení potočnice semeny. Vypěstujeme si sazeničky, které přepícháme do květináčů a ve vhodném období vysazujeme přímo do přírody.

Dejte si sváteční pomerančový salát s potočnicí

  • 2 pomeranče oloupané a rozebrané na dílky
  • 150 g libové šunky
  • 2 lžíce sekané čerstvé potočnice
  • zálivka z vinného octa a olivového oleje
  • mletý bílý pepř
  • 5 černých oliv
  • sekané ořechy na ozdobení
  • zelný list

Pomeranče rozebereme na dílky a  každý překrojíme na polovinu. Šunku nakrájíme na jemné nudličky. Potočnici omyjeme, necháme okapat a jemně nasekáme. Z oleje a vinného octa našleháme zálivku, dochutíme pepřem. Ovoce, potočnici, šunku, olivy a mletý pepř zamícháme v míse, necháme 5 minut uležet. Rozdělíme do misek, které vyložíme zeleným salátovým listem, zalijeme zálivkou. Posypeme sekanými ořechy.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Tech

8 mýtů o hybridech, které vám brání vytěžit z tohoto pohonu maximum